Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
TASR
8. července 2023 14:08
Čas čtení 0:51

Volodymyr Zelenskyj navštívil Hadí ostrov, kde zazněla legendární věta: „Ruská válečná lodi, jdi do ...!“

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj svým vojákům poděkoval za 500 dní války.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj navštívil u příležitosti 500. dne ruské invaze na Ukrajinu Hadí ostrov jižně od Oděsy, který se hned na začátku invaze stal symbolem odhodlání Ukrajinců. V sobotu to uvedla agentura AFP, informuje TASR.


„Dnes jsme na Hadím ostrově, který stejně jako celá Ukrajina nikdy nepadne do rukou okupantů, protože jsme země odvážných... Chci z tohoto místa vítězství poděkovat všem našim vojákům za těchto 500 dní,“ prohlásil Zelenskyj ve videu na sociálních sítích. Není jasné, kdy přesně bylo video pořízeno, dodává AFP.

8. července 2023 11:22 Čas čtení 1:14 Romové chtějí, aby Zelenskyj vyzval uprchlíky v Česku k toleranci a nenásilí Romové chtějí, aby Zelenskyj vyzval uprchlíky v Česku k toleranci a nenásilí

Ukrajinský prezident přijel na Hadí ostrov člunem a k památníku, který je na ostrově postaven, položil květiny v barvách ukrajinské vlajky.

Rusové zde zajali i civilisty

Hadí ostrov v den začátku invaze 24. února 2022 nejprve ostřelovalo ruské námořnictvo z plavidla Moskva a hlídkovací lodi Vasilij Bykov. Později se stal terčem útoku ze vzduchu, při kterém byla zničena veškerá infrastruktura.

Posádka vlajkové lodi ruské Černomořské flotily, křižníku Moskva, obránce ostrova vyzvala, aby se vzdali. Ukrajinští vojáci však nevybíravým způsobem toto ultimátum odmítli. Jejich legendární věta „Ruská válečná lodi, jdi do ...!“ se stala jedním z hesel probíhající války.


Krátce nato ruští výsadkáři ostrov obsadili a jeho posádku i civilisty zajali. Nakonec však ostrov neudrželi a koncem června se z něj stáhli. Mezitím po zásahu raketou skončil na dně moře i křižník Moskva.

Domů
Sdílet
Diskuse