Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Kuni Nguyenová ČTK
11. července 2023 19:00
Čas čtení 3:13

Odbory a podnikatelé připraví společný návrh změn balíčku. Bude ho prezident Pavel vetovat?

Kategorie:
Ekonomika
Uložit Uložené
Odbory a podnikatelé připraví společný návrh změn balíčku. Bude ho prezident Pavel vetovat?
Zdroj: ČTK/Šulová Kateřina

Stávková pohotovost odborů trvá už od května, a to kvůli odmítavému postoji vůči konsolidačnímu balíčku, který má uzdravit veřejné finance. Nyní se odboráři chtějí dohodnout s vládou na jejích společných úpravách.

Nový návrh změn vládního konsolidačního balíčku by měli aktéři z řad odborů a firem předložit premiérovi, který ho následně předá koalici. Dohodli se na tom v úterý zástupci vlády, odborů a zaměstnavatelů na jednání tripartity. Agentuře ČTK to řekl mluvčí kabinetu Václav Smolka.

11. července 2023 14:06 Čas čtení 2:40 Víme, jak se registrovat na Threads. Na nové sociální síti jsou už desítky Čechů a Češek Víme, jak se registrovat na Threads. Na nové sociální síti jsou už desítky Čechů a Češek

Odbory i zaměstnavatelé mají k vládním úsporným plánům výhrady. Dolní komora by s projednáváním balíčku měla začít v úterý. Politici vládní koalice opakovaně uvedli, že kabinet zásadnější úpravy nechystá. Připustili drobnější změny při projednávaní ve Sněmovně při takzvaném druhém čtení zákona.

„Na jedné věci jsme se dnes domluvili. Odboráři a zaměstnavatelé se pokusí dohodnout na některých společných návrzích úprav ozdravného balíčku. Ty potom mým prostřednictvím zašlou koalici. Ta potom o nich bude jednat. Nedomluvili jsme se, že budeme něco akceptovat,“ řekl premiér Petr Fiala (ODS) na tiskové konferenci po tripartitním zasedání.

10. července 2023 18:48 Čas čtení 0:56 Petr Fiala je nedůvěryhodný pro 74 procent lidí v Česku, tvrdí průzkum. Skončil nejhůř z dvacítky světových lídrů Petr Fiala je nedůvěryhodný pro 74 procent lidí v Česku, tvrdí průzkum. Skončil nejhůř z dvacítky světových lídrů

Příprava návrhu však nutně neznamená, že koalice navrhované úpravy automaticky přijme. Dodal, že koalice žádné změny ve svém ozdravném balíčku nechystá a nátlaku neustoupí. „Jsme připraveni opravit chyby nebo se nechat přesvědčit tam, kde jsme něco neodhadli správně. Nejsme připraveni ustupovat nátlaku nebo zájmu jednotlivých skupin a osobností,“ uvedl Fiala.

Balíček by neměl zhoršit situaci lidí, tvrdí Pavel

Prezident Petr Pavel minulý týden v rozhovoru pro týdeník Reflex uvedl, že balíček by mohl kvůli výhradám případně vetovat. „Pokud by (balíček) nenaplňoval to, co od něho očekávám, tak samozřejmě jediná možnost, kterou bych měl, je potom ho nepodepsat,“ řekl.

Petr Pavel na návštěvě Senátu.
Petr Pavel na návštěvě Senátu. Zdroj: TASR


Úlohou prezidenta podle Pavla není řešit jednotlivé změny, důležité ale je, aby balíček nezhoršil situaci lidí, kteří jsou na tom už nyní špatně, a aby vedl ke snížení deficitu státního rozpočtu. „Bylo by nesmyslné přijímat velice bolestivě balíček, po kterém bude muset okamžitě následovat balíček číslo dva, tři a kdo ví, kolik ještě dalších,“ podotkl Pavel.

16. června 2023 13:23 Čas čtení 0:30 Většina Čechů a Češek důvěřuje prezidentu Pavlovi. Hlasuj v anketě, zda s nimi souhlasíš Většina Čechů a Češek důvěřuje prezidentu Pavlovi. Hlasuj v anketě, zda s nimi souhlasíš

Předseda vlády se však domnívá, že by prezidentovo veto ničemu nepomohlo. Koalice je podle něj připravena svůj plán prosadit. Podobně jako v minulosti i v úterý Fiala zdůraznil, že je nutné uzdravení rozpočtů a snížení zadlužení.

Odborům se nelíbí daňové úlevy u firemních benefitů

Podle předsedy Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) Josefa Středuly zůstávají odboráři zatím ve stávkové pohotovosti. K ní se přidalo nejen 31 svazů odborové centrály ČMKOS, ale také například odbory Škody Auto. Společně se zaměstnavateli kritizují rušení daňových úlev u zaměstnaneckých benefitů. ČMKOS odhaduje, že ztráty jen na firemních benefitech by průměrnou českou rodinu vyšly až na 60 tisíc korun ročně. Zaměstnavatele také zajímá podoba škrtů v dotacích. Jsou proti snižování investic.

Podle prezidenta Svazu průmyslu a dopravy Jana Rafaje podnikatelé a odboráři zatím nejsou domluveni na konkrétních bodech, které by měl společný návrh obsahovat. Jejich týmy by se měly sejít v příštích dvou týdnech. Rafaj uvedl, že výsledný materiál by měl premiér dostat „před dovolenou“. Dodal, že se vyberou úpravy, které by u koalice mohly mít šanci na úspěch.

16. května 2023 13:00 Čas čtení 3:15 Odbory brojí proti vládním úsporám. Rodina s dítětem přijde ročně až o 178 tisíc, varují Odbory brojí proti vládním úsporám. Rodina s dítětem přijde ročně až o 178 tisíc, varují

Podle předáka odborového svazu KOVO Romana Ďurča bylo tripartitní jednání věcné a zástupci vlády argumentům odborářů a zaměstnavatelů naslouchali. „Podle dohody s předsedou vlády Petrem Fialou a ministrem financí Zbyňkem Stanjurou by měl být připraven společný pozměňovací návrh a v létě předložen do Sněmovny. Nyní na něm začneme pracovat se zaměstnavateli,“ uvedl Ďurčo.

Nic se v balíčku nezměnilo, míní Středula

Středula řekl, že výhrady odborů k balíčku přetrvávají. Dnešní dohodu na předložení společného návrhu premiérovi označil za „rozhodně dobrý krok“. Odborové svazy podle předsedy ČMKOS zůstávají kvůli vládnímu úspornému plánu ale dál ve stávkové pohotovosti. „Nic se v balíčku nezměnilo,“ zdůvodnil Středula.

Josef Středula
Zdroj: REFRESHER/David Marcin


Již dříve odboráři znázornili problematiku vládních opatření na modelovém příkladu „tradiční“ rodiny, kterou tvoří dva dospělí s průměrnými příjmy a jedním nezletilým dítětem. Podle jejich propočtů může průměrná česká rodina kvůli konsolidačnímu balíčku přijít i o 17 až 20 procent svých ročních výdělků. „Pokud oba dospělí v průměrné rodině pracují ve veřejné sféře, přijde průměrná rodina o více než 178 tisíc ročně, rodina zaměstnaná v soukromém sektoru o více než 150 tisíc,“ uvedl tehdy Středula. Více se můžeš dočíst v našem samostatném článku.

Do dopadů odboráři započítali například zavedení nemocenského pojištění, které budou muset na pojištění odvádět a které odkrojí z rodinných příjmů šest tisíc korun ročně. „Představme si, že modelová rodina bydlí ve vlastním bytě, což jí sebere dalších 770 korun a snížení podpory stavebního spoření znamená dalších 3 000 korun,“ hlásili odboráři.

4. května 2024 11:00 Čas čtení 0:22 KVÍZ: Tyto hvězdy z NHL chtějí na mistrovství světa v Česku. Poznáš je všechny? KVÍZ: Tyto hvězdy z NHL chtějí na mistrovství světa v Česku. Poznáš je všechny?

Odboráři mimo jiné vládě vytýkají také zrušení školkovného. Rodina podle nich může přijít ukončením daňové výhody i o 30 840 korun, které by jinak nemusela odvést. Příjem znehodnocuje také inflace, která během roku ukousne z výdělků přes padesát tisíc korun.

Tripartita jednala také o vývoji na trhu práce v příštích deseti letech či o exportní strategii. Zástupci celostátní tripartity se pak sešli také s představiteli krajských tripartit. Debatovali společně o změnách ve vzdělávání s větším zapojením firem a o podobě a financování dlouhodobé péče na sociálním a zdravotním pomezí. Celostátní a krajské tripartity zasedly po pětileté pauze. První jednání se uskutečnilo v roce 2014, do roku 2018 se konalo každý rok.

Domů
Sdílet
Diskuse