Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vyzkoušej REFRESHER+ jen za 25 Kč
Adéla Ježková
14. července 2023 16:46
Čas čtení 0:40

V sobotu se v Praze uskuteční pieta za sedmnáctiletého chlapce, kterého zastřelil policista

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
V sobotu se v Praze uskuteční pieta za sedmnáctiletého chlapce, kterého zastřelil policista
Zdroj: WikimediaCommons/volně k užití

V hlavním městě se v sobotu shromáždí lidé, aby uctili památku sedmnáctiletého Francouze Nahela Merzouka, kterého zastřelil policista během zásahu kvůli dopravnímu přestupku.

Pieta se uskuteční před francouzskou ambasádou v Praze na Malé Straně od 18 do 19:30 hodin. Shromáždění pořádá uskupení NUPES de République Tchèque.

„Zveme vás na ohlášené shromáždění (...), abychom uctili památku Nahela a všech, kteří zemřeli rukou francouzské policie. Chceme vyjádřit podporu a odsoudit jednání francouzského státu, který dodnes popírá, že by tato úmrtí měla něco společného se strukturálním rasismem,“ uvádí organizátoři a organizátorky piety na facebookové události s tím, že na začátku proběhne krátký proslov. 

30. června 2023 15:48 Čas čtení 1:32 Foto: Takto vypadala násilná střetnutí v Paříži. Vláda zvažuje „všechny možnosti“ Foto: Takto vypadala násilná střetnutí v Paříži. Vláda zvažuje „všechny možnosti“

Na pokojné shromáždění se dle slov organizátorů*organizátorek mohou lidé „jen tak zastavit, popovídat si, přispět na rodinný online fond Nahela a prostě být spolu“. „Zveme vás, abyste přišli s transparenty a dali tak najevo svůj názor,“ dodali.

Francouzský teenager byl zastřelen 27. června v Nanterre na předměstí Paříže. Policista podle The Wire původně tvrdil, že na Nahela střílel v sebeobraně, jeho výpověď však byla v rozporu s videozáznamem, který se posléze objevil na internetu. Po zveřejnění záběrů došlo na mnoha francouzských předměstích k nepokojům. Na střetnutí z konce června se můžeš podívat v našem článku.

11. července 2023 17:08 Čas čtení 0:35 Policie dopadla muže, který na Letné znásilnil dívku. Skrýval se v zahraničí Policie dopadla muže, který na Letné znásilnil dívku. Skrýval se v zahraničí
Domů
Sdílet
Diskuse