Jedno z nejpoužívanějších umělých sladidel na světě, aspartam, označila Světová zdravotnická organizace (WHO) za „potenciálně rakovinotvornou“ látku. Pravidla pro použití sladidla se nezměnila, jeho omezená spotřeba zůstává bezpečná.
Mezinárodní agentura pro výzkum rakoviny (IARC), která působí při Světové zdravotnické organizaci (WHO), zařadila sladidlo na seznam položek, jež mohou způsobovat rakovinu. Informace o tom, zda je daná látka opravdu rakovinotvorná, jsou zatím omezené.
Riziko hrozí při nadměrné konzumaci
Expertní výbor WHO, který se zaměřuje na potravinářské přídatné látky (JECFA), však nezměnil svá pravidla pro spotřebu aspartamu. Za bezpečnou považuje denní dávku 40 miligramů na kilogram váhy spotřebitele. Používá se ke slazení žvýkaček nebo sycených limonád, včetně Coca-Coly light a podobných „dietních“ nápojů bez cukru, které obsahují asi 200 až 300 miligramů této látky.
Rozhodnutí WHO nezakazuje lidem konzumovat aspartam, sedmdesátikilový člověk by musel vypít přes deset plechovek slazeného nápoje s obsahem aspartamu, aby překročil maximální denní dávku doporučovanou organizací.
Namístě je omezení spotřeby aspartamu, míní expert
Podle Francesca Brancy, člena WHO, je však vhodné omezení spotřeby. „Pokud se spotřebitelé rozhodují, zda se napít koly ochucené aspartamem, či cukrem, tak by měli podle mě zvážit ještě třetí možnost – napít se vody,“ uvedl.