Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
TASR
22. července 2023 17:56
Čas čtení 1:10

Zelenskyj: Most na Krym musí být zničen. Je legitimním vojenským cílem, neboť přináší válku, ne mír

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Zelenskyj: Most na Krym musí být zničen. Je legitimním vojenským cílem, neboť přináší válku, ne mír
Zdroj: TASR/AP

Ukrajinský prezident dal jasné stanovisko.

Most spojující Krymský poloostrov s Ruskem přináší válku, nikoli mír, a je proto legitimním vojenským cílem, uvedl v pátek ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. TASR informuje podle agentury Reuters.

Výbuchy na Krymském (Kerčském) mostě v pondělí připravily o život dva civilisty a vyřadily z provozu část silničního mostu, který se teprve nedávno vrátil do plného provozu poté, co byl vážně poškozen při podobném útoku v říjnu loňského roku.

krym, most
Zdroj: Twitter/Ruslan Stefanchuk

Kyjev útok přivítal, přímo za něj však zodpovědnost nepřevzal. Moskva z něj obvinila Ukrajinu. Rusko nelegálně anektovalo Krymský poloostrov v roce 2014 a Ukrajina ho plánuje znovu získat během protiofenzívy, kterou její ozbrojené síly vedou proti 17 měsíců trvající ruské vojenské invazi.


Silniční a železniční most, který Rusko uvedlo do provozu v roce 2018, podle Zelenského není jen logistickou cestou. Řekl to ve videopromluvě během bezpečnostní konference v americkém Aspenu.

17. července 2023 6:00 Čas čtení 4:18 Mučili ho, bili a údajně i znásilnili. Videa moldavského tiktokera tančícího v ukrajinské uniformě válcují internet Mučili ho, bili a údajně i znásilnili. Videa moldavského tiktokera tančícího v ukrajinské uniformě válcují internet

„Toto je trasa využívaná ke krmení války municí a probíhá to na denní bázi. A militarizuje Krymský poloostrov,“ dodal ukrajinský prezident. „Pro nás je to pochopitelně nepřátelské zařízení vybudované v rozporu s mezinárodním právem a všemi platnými normami. Takže pochopitelně je pro nás cílem. A cíl, který přináší válku, ne mír, musí být zničen,“ upozornil Zelenskyj.

Prezident Volodymyr Zelenskyj odmítl na začátku ruské invaze na Ukrajinu nabídku Spojených států k evakuaci ze země. Stal se jedním ze symbolů ukrajinského odporu a podle časopisu Time také osobností roku 2022. Volba byla podle média nejjednoznačnější, jakou pamatuje. „Ať v nás bitva o Ukrajinu vzbuzuje naději, nebo strach, Volodymyr Zelenskyj vyburcoval svět takovým způsobem, jaký jsme neviděli už desítky let,“ napsal Time.
Prezident Volodymyr Zelenskyj odmítl na začátku ruské invaze na Ukrajinu nabídku Spojených států k evakuaci ze země. Stal se jedním ze symbolů ukrajinského odporu a podle časopisu Time také osobností roku 2022. Volba byla podle média nejjednoznačnější, jakou pamatuje. „Ať v nás bitva o Ukrajinu vzbuzuje naději, nebo strach, Volodymyr Zelenskyj vyburcoval svět takovým způsobem, jaký jsme neviděli už desítky let,“ napsal Time. Zdroj: TASR/František Iván

Zároveň v rámci odpovědi na otázku položenou moderátorem konference popřel spojení mezi pondělním útokem na tento most a odstoupením Ruska od černomořské dohody na vývoz obilí z ukrajinských přístavů. Rusko totiž podle něj mařilo fungování obilného koridoru již od samého začátku. „Pokud by nebyl Krymský most, našli by další příklad, další záminku,“ dodal.

Zároveň zopakoval svá předchozí vyjádření, podle kterých ukrajinská protiofenzíva postupuje pomaleji, než by si přál, cituje Reuters. „Přesto věřím, že se blížíme k momentu, kdy příslušné (bojové) akce mohou nabrat tempo. Chápu, že je lepší vidět, že vítězství přijde co nejdříve. Toto chceme i my,“ zdůraznil ukrajinský prezident.

Domů
Sdílet
Diskuse