Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vyzkoušej klub Refresher+ už od 0 Kč 😱
Vincenc Novák
1. srpna 2023 v 17:14
Čas čtení 0:56

Důležité volby na Slovensku se blíží. Nový průzkum ukazuje, kdo by nyní vyhrál

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Důležité volby na Slovensku se blíží. Nový průzkum ukazuje, kdo by nyní vyhrál
Zdroj: TASR/Jaroslav Novák

Vítězem slovenských parlamentních voleb by se v červenci stala strana Smer-SD se ziskem 19,9 procenta hlasů. Následuje strana Progresívne Slovensko, pro kterou by hlasovalo 16,4 procenta voličů. Vyplývá to z nejnovějšího průzkumu agentury AKO pro TV JOJ.

Smer-SD expremiéra Roberta Fica se v čele průzkumů drží již několik měsíců a v červenci zaznamenal nárůst o jeden procentní bod. Progresívne Slovensko, jehož místopředsedkyní byla dříve současná slovenská prezidentka Zuzana Čaputová, si oproti červnovému průzkumu polepšilo o dvě procenta. 

1. srpna 2023 v 16:27 Čas čtení 0:37 Počasí na srpen: Podívej se, jestli se ještě dočkáš letních teplých dní Počasí na srpen: Podívej se, jestli se ještě dočkáš letních teplých dní

Podle aktuálního trendu má jistý vstup do Národní rady, slovenské obdoby Poslanecké sněmovny, také strana Hlas-SD expremiéra Petra Pellegriniho, pro kterou by hlasovalo 15,6 procenta voličů. Ostatní politické strany se pohybují okolo hranice pěti procent hlasů potřebných pro vstup do parlamentu.

Na čtvrtém místě by se umístilo hnutí Republika (6,7 procenta), následované SaS (6,6 procenta), Sme rodina (6,1 procenta), KDH (6,0 procenta) a SNS (5,8 procenta). Koalice OĽANO a priatelia by sice od voličů obdržela 6,7 procenta hlasů, volební formace však pro vstup do parlamentu potřebují získat alespoň sedm procent hlasů.

Pod hranicí pěti procent by se umístila strana Demokrati bývalého premiéra Eduarda Hegera, která by získala 2,2 procenta hlasů. Stejný počet by obdržela také Aliancia/Szövetség následovaná stranou Modrí, Most-Híd (1,5 procenta) a Kotlebovci – ĽSNS (1,7 procenta).

Průzkum probíhal od 24. do 28. července a zúčastnilo se ho 1 000 respondentů. K předčasným parlamentním volbám se Slováci vydají v sobotu 30. září. 

Domů
Sdílet
Diskuse