Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vyzkoušej REFRESHER+ jen za 25 Kč
Kateřina Viková TASR
21. srpna 2023 16:14
Čas čtení 1:07

Dovolenková letoviska opět v plamenech. Rozsáhlý požár vypukl na španělském ostrově i sto kilometrů od Athén

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Dovolenková letoviska opět v plamenech. Rozsáhlý požár vypukl na španělském ostrově i sto kilometrů od Athén
Zdroj: Arturo Rodriguez/AP Photo/TASR

Řečtí hasiči bojují s rozsáhlým lesním požárem, který v pondělí vypukl ve středořecké oblasti Bojótie (Viotia), přibližně 100 kilometrů severně od hlavního města Athény. Hoří také u města Alexandrupoli u tureckých hranic.

Kvůli požáru v oblasti Bojótie bylo v pondělí ráno evakuováno pobřežní město Paralia Saranti. Proti ohni zasahuje přibližně 56 hasičů, kterým pomáhají čtyři letadla a vrtulník. Úřady vyzvaly obyvatele v blízkosti zasažené oblasti, aby opustili své domovy.

21. srpna 2023 15:10 Čas čtení 1:18 VIDEO: Španělský fotbalový funkcionář gratuloval hráčce polibkem na ústa. Ministryně ho nařkla ze sexuálního násilí VIDEO: Španělský fotbalový funkcionář gratuloval hráčce polibkem na ústa. Ministryně ho nařkla ze sexuálního násilí

Extrémní riziko vzniku požárů platí v oblastech v okolí Athén a na jihu země. V pondělí foukal silný vítr a očekává se, že stejné podmínky budou panovat i v dalších dnech.

V Řecku již třetí den řádí rozsáhlý a obtížně kontrolovatelný lesní požár nedaleko přístavního města Alexandrupoli. Hasiči zasahují na více místech a snaží se zastavit plameny směřující k národnímu parku Dadia. S plameny bojovalo více než 200 hasičů s pomocí letadel, dobrovolníci i policie. V oblasti stále platí nouzový stav, požáry se však z velké části podařilo dostat pod kontrolu.

Velmi horké a suché podmínky zvyšují riziko vzniku požárů, podle meteorologů budou v Řecku přetrvávat až do pátku.

Hoří i na Kanárech

Hasiči se v pondělí také snaží stabilizovat rozsáhlý lesní požár na španělském ostrově Tenerife. Požár tam řádí už šest dní a v jeho důsledku musely úřady evakuovat tisíce lidí.

20. srpna 2023 11:39 Čas čtení 0:19 OBRAZEM: Ohnivé peklo na Tenerife. Před ničivým požárem musely opustit své domovy tisíce lidí OBRAZEM: Ohnivé peklo na Tenerife. Před ničivým požárem musely opustit své domovy tisíce lidí

„Nejhorší je za námi. Dnes budeme pokračovat v práci. Nemůžeme zatím mluvit o tom, že bychom měli situaci pod kontrolou,“ uvedl šéf regionální vlády Kanárských ostrovů Fernando Clavijo pro rozhlasovou stanici Cadena SER.

Lesní požár vypukl na Tenerife minulý týden v noci na středu a dosud zničil v národním parku obklopujícím nejvyšší vrch Španělska –⁠ sopku Mount Teide –⁠ již 12 800 hektarů lesa. Snahy o uhašení požáru hasičům komplikoval složitý hornatý terén a nedávná vlna veder. Podle Clavija ho téměř jistě založil člověk.

Domů
Sdílet
Diskuse