Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vyzkoušej REFRESHER+ jen za 25 Kč
Kateřina Viková ČTK
22. srpna 2023 11:44
Čas čtení 1:09

Česko pošle Řecku na pomoc s hašením požárů vrtulník, techniku, zdravotníky a 70 hasičů

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Česko pošle Řecku na pomoc s hašením požárů vrtulník, techniku, zdravotníky a 70 hasičů
Zdroj: TASR

Na pomoc Řecku s hašením požárů v úterý vyrazí 70 českých hasičů i vrtulník. Na místo vyšle své pracovníky i techniku také pražská zdravotnická záchranná služba. Řecko bojuje s rozsáhlými lesními požáry, práci tamních hasičů komplikuje silný vítr.

O tom, že Řecko požádalo české hasiče o pomoc, v pondělí informoval na sociální síti X ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) i Hasičský záchranný sbor ČR. Hasiči doplnili, že se oba moduly – pro pozemní a pro letecké hašení, jehož součástí bude i vrtulník BlackHawk – budou přes noc chystat na odjezd a vyrazí v úterý. Na místo se mají dopravit pozemní cestou. 

Česko pošle Řecku kromě vrtulníku i nádrže, ze kterých bude možné hasicí vaky plnit vodou přímo v terénu. „Nasazení odřadu (jednotky, pozn. redakce) předpokládáme na sedm dní,“ uvedli hasiči. Součástí týmu jsou i pražští zdravotníci, kteří by měli hasičům zajišťovat podporu. S sebou povezou i vozidlo Fénix, což je speciální kamion záchranářů, který je určený pro situace s větším počtem zraněných, může sloužit i třeba jako dočasné útočiště evakuovaných. Pojme až 12 ležících lidí na sklopných lůžkách.

21. srpna 2023 16:14 Čas čtení 1:07 Dovolenková letoviska opět v plamenech. Rozsáhlý požár vypukl na španělském ostrově i sto kilometrů od Athén Dovolenková letoviska opět v plamenech. Rozsáhlý požár vypukl na španělském ostrově i sto kilometrů od Athén

Řecko se potýká s rozsáhlými požáry od poloviny července, kdy zasáhly střední a jižní část ostrova Rhodos. Hořelo například i u severovýchodního řeckého přístavního města Alexandrupoli, kde se ale oheň podařilo dostat z velké části pod kontrolu. Nový požár se v noci na pondělí rozhořel v oblasti Bojótie západně od Athén, další požáry vypukly odpoledne na druhém největším řeckém ostrově Euboia a také v přírodním parku Dadia na severovýchodě Řecka.

Domů
Sdílet
Diskuse