Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Tereza Patočková
23. srpna 2023 13:23
Čas čtení 0:26

FOTO: Z nebe padaly tenisáky. Takto vypadalo krupobití v Česku

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
FOTO: Z nebe padaly tenisáky. Takto vypadalo krupobití v Česku
Zdroj: ČCHMÚ/ Jakub Cihlář

V úterý k večeru nastala podle meteorologů jedna z nejvýraznějších konvektivních situací tohoto roku. Padaly kroupy, které byly bez jednoho centimetru velké jako tenisové míčky.

Informoval o tom Český hydrometeorologický ústav na X (Twitteru). V oblasti Moravy a Slezska se vyskytlo hned několik supercel (bouřek), a to i velmi silných, které produkovaly kroupy velké i přes 5 centimetrů. Zasaženo bylo i Brno, na které v podvečer udeřila levostáčivá supercela, jež zde způsobila řadu škod zejména větrem.

23. srpna 2023 11:18 Čas čtení 0:23 Stále platí výstraha před extrémním počasím. Podívej se, kde hrozí nejvyšší teploty Stále platí výstraha před extrémním počasím. Podívej se, kde hrozí nejvyšší teploty
KROUPA
Zdroj: ČCHMÚ/ Jiří Beinhauer

V následujících hodinách se pak vyskytly další výraznější supercely na jihu Moravy.

Nejvýraznější supercely se ale objevily až večer. Jedna putovala z východních Čech přes Mohelnicko, další ze severní Moravy až do Slezska. Obě, tentokrát pravostáčivé supercely, lokálně produkovaly kroupy velké i přes 5 centimetrů. Podle meteorologů jsou všechny kroupy nad 5 cm prakticky vždy produkovány jen těmito typy bouřek.

kroupa
Zdroj: ČCHMÚ/ Gabriela Paulíková
Domů
Sdílet
Diskuse