Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vincenc Novák
1. září 2023 17:41
Čas čtení 0:38

Satani jsou v pozoru! Rusko uvedlo do pohotovosti mezikontinentální balistické střely, unesou až 15 jaderných hlavic

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Satani jsou v pozoru! Rusko uvedlo do pohotovosti mezikontinentální balistické střely, unesou až 15 jaderných hlavic
Zdroj: TASR/AP

Šéf společnosti Roskosmos v pátek oznámil, že ruská armáda má v bojové pohotovosti balistické střely Sarmat, které mají schopnost nést jaderné hlavice.

Novinka v ruské výzbroji se veřejnosti poprvé představila v roce 2018. Ruský prezident její nasazení sliboval již v únoru letošního roku. Podle ruských médií je raketa schopna doletu okolo 18 tisíc kilometrů. Údajně je schopna unést až 15 jaderných hlavic, přičemž každá může být namířena na jiný cíl.

Na Západě je raketa označována jako Satan II. Poprvé byla otestována loni v dubnu, když po odpálení z kosmodromu Pleseck přeletěla většinu ruského území a zasáhla šest tisíc kilometrů vzdálený cíl na Kamčatce. 

Ruský prezident Vladimir Putin tehdy uvedl, že raketa disponuje nejvyššími technicko-taktickými kvalitami a je schopna překonat všechny protiletadlové systémy. Zároveň se nechal slyšet, že „ve světě nemá konkurenta a dlouho ho mít nebude“.

Domů
Sdílet
Diskuse