Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vyzkoušej REFRESHER+ jen za 25 Kč
Vincenc Novák
2. září 2023 18:30
Čas čtení 1:29

„Hanba těm, kteří ji pozvali.“ Na konferenci v Praze dorazila ugandská politička prosazující zabíjení gayů

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené

V Poslanecké sněmovně se v pátek a sobotu konala mezinárodní konference zaměřená na vztahy s Čínou. Mezi delegáty byla také ugandská poslankyně, která ve své domovině pomohla prosadit ustanovení trestu smrti pro gaye.

Summit Meziparlamentní aliance pro Čínu (IPAC) se konal pod záštitou předsedkyně dolní komory Markéty Pekarové Adamové (TOP 09). Spolupořadatelem akce byla poslankyně za ODS Eva Decriox. Na konferenci do české metropole dorazilo celkem šedesát delegátů z více než dvaceti zemí.

2. září 2023 11:09 Čas čtení 0:48 Kazma dostal od Fortuny předžalobní výzvu. Sázkové kanceláři vadí, jak je vyobrazena v jeho filmu Kazma dostal od Fortuny předžalobní výzvu. Sázkové kanceláři vadí, jak je vyobrazena v jeho filmu

Mezi účastníky nechyběla kontroverzní členka ugandského parlamentu Lucy Akello. Ugandská poslankyně je známá pro své extrémní homofobní postoje. V Ugandě letos na jaře předkládala zákon trestající homosexualitu smrtí, který již vešel v platnost. V souvislosti s novou legislativou nyní hrozí trest smrti za homosexualitu 20letému muži, informuje BBC.

IPACIPACIPACIPAC
Zobrazit galerii
(4)

Mezinárodní konference IPAC dle PSP „sdružuje poslance demokratických zemí, kteří se zaměřují na vztahy s Čínou“. Založena byla 4. června 2020, tedy v den výročí masakru na náměstí Nebeského klidu v roce 1989. Mezi cíle IPAC patří ochrana mezinárodního řádu založeného na pravidlech či dodržování lidských práv.

„Je proti potratům a proti queer lidem“

K přítomnosti Lucy Akello na summitu v Praze se pro Refresher vyjádřil mladý aktivista Kryštof Stupka, který se zabývá především lidskými právy a rovností.

„Je mi líto, že naše parlamentní sněmovna přivítala někoho, kdo si vzal za cíl vyhladit LGBTQ+ lidi z Ugandy. Je ale úplně absurdní, že konference postavená na havlovském myšlení a podpoře lidských práv dává prostor lidem, jako je Akello, která chce zabíjet homosexuály kvůli jejich sexualitě. Lucy Akello spolupracuje s Orbánovým režimem, je proti potratům a proti queer lidem a je jednou z ugandských poslankyň, která protlačila nový zákon, který kriminalizuje homosexualitu trestem smrtí. Hanba těm, kteří ji sem pozvali,“ říká k účasti africké političky aktivista Stupka.

Decroix a Akello se dříve vyfotily

Spolupořadatelka summitu Eva Decroix, která je mimo jiné předsedkyní Podvýboru pro podporu demokracie a lidských práv v zahraničí, v květnu letošního roku sdílela s ugandskou političkou společnou fotografii. Kvůli tomu se dostala pod palbu kritiky.

16. května 2023 17:25 Čas čtení 1:26 Poslankyně ODS se vyfotila s političkou, která v Ugandě bojuje za trest smrti pro gaye. Po kritice fotku smazala Poslankyně ODS se vyfotila s političkou, která v Ugandě bojuje za trest smrti pro gaye. Po kritice fotku smazala

„Lucy Akello je mou milou kolegyní v alianci IPAC a ugandskou poslankyní. Ve včerejším panelu velmi trefně, byť syrově popsala, jak si Čína kupuje Afriku. Za svoje lidi bojuje s vervou, ale jinak je s ní ohromná legrace,“ uvedla v popisu příspěvku Decroix. 

Poté, co byla upozorněna na homofobní postoje Akello, svůj příspěvek smazala a uvedla, že s jejími názory nesouhlasí.

Domů
Sdílet
Diskuse