Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
TASR
11. září 2023 10:56
Čas čtení 1:01

Ukrajinská protiofenziva hlásí úspěchy, oznámil Zelenskyj

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Ukrajinská protiofenziva hlásí úspěchy, oznámil Zelenskyj
Zdroj: TASR/AP

Ukrajinský prezident to uvedl ve svém pravidelném večerním proslovu v neděli 10. září.

Během uplynulého týdne se ukrajinským vojákům podařilo postoupit na jižní frontě v rámci protiofenzivy, oznámil v neděli ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, informuje agentura Reuters.

„Během uplynulých sedmi dnů jsme postoupili v (jižním) sektoru Tavrija,“ uvedl Zelenskyj ve svém pravidelném večerním proslovu. Zároveň oznámil, že byl zaznamenán „pohyb“ ukrajinských vojsk také v sektoru kolem východoukrajinského města Bachmut.

Zelenskyj také uvedl, že ukrajinské síly se drží i na jiných frontách na východě země – především u obcí Avdijivka a Marjivka a měst Lyman a Kupiank, kde se Rusové snaží postoupit více na sever.

Tvrzení ukrajinského prezidenta o stavu protiofenzivy tak, zdá se, potvrzují dřívější tvrzení jiných ukrajinských představitelů o pokrocích na jihu a východě země. U Avdijivky využili Ukrajinci podle šéfa tamní vojenské administrativy Vitalije Barabaše toho, že se Rusové soustřeďují jen na jeden sektor, a dobyli části obce Opytne.

Avdijivka, ve které se nachází velký důl pro těžbu koksu, je již mnoho měsíců téměř neustále vystavována ruským útokům, píše Reuters.

Ukrajinská armáda potřebuje čas, tvrdí Zelenskyj

Generální štáb ukrajinské armády zase hlásil „částečný úspěch“ při útočných operacích u obce Kliščijivka jižně od Bachmutu. Tato vesnice je přitom považována za klíčovou pro dobytí Bachmutu, který Rusko ovládlo v květnu po dlouhých bojích.

15. února 2024 10:00 Čas čtení 7:56 AllatRa a její Tvořivá společnost varují před ohnivou apokalypsou. Cílí na Česko a Slovensko AllatRa a její Tvořivá společnost varují před ohnivou apokalypsou. Cílí na Česko a Slovensko

Zelenskyj i jiní představitelé uvádějí, že protiofenziva potřebuje čas, přičemž odmítají kritická tvrzení některých západních médií, že v důsledku taktických chyb postupuje ukrajinská armáda pomalu.

V rozhovoru pro týdeník The Economist, který byl zveřejněn v neděli, Zelenskyj řekl, že dosahování stabilních pokroků je klíčové pro udržení morálky. Naznačil také, že v rámci protiútoku by mohlo dojít i k průlomu.

Domů
Sdílet
Diskuse