Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vyzkoušej REFRESHER+ jen za 25 Kč
Kateřina Viková
29. září 2023 13:00
Čas čtení 0:54

Zřejmě 16letý kluk pokácel strom Robina Hooda ve Velké Británii. V komunitě to způsobilo šok, zármutek a zlobu, policie ho zatkla

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Zřejmě 16letý kluk pokácel strom Robina Hooda ve Velké Británii. V komunitě to způsobilo šok, zármutek a zlobu, policie ho zatkla
Zdroj: wikimedia commons / Clementp.fr / volně k užití

V noci na čtvrtek někdo pokácel zřejmě nejznámější strom v Británii. Vzrostlý javor se tyčil nedaleko Hadriánova valu v severní Anglii, v 90. letech ho proslavil film Robin Hood: Král zbojníků s Kevinem Costnerem v hlavní roli.

Stromu v Sycamore Gap se kvůli jeho slavné roli ve filmu přezdívalo Strom Robina Hooda. V souvislosti s činem policie zadržela šestnáctiletého mladíka, píše BBC.


Záměrné pokácení stromu podle prohlášení šéfa místní policie Kevina Waringa „způsobilo hluboký šok, zármutek a zlobu v místní komunitě i mimo ni“. Javor byl totiž významným krajinotvorným prvkem a pro místní byl posvátným stromem. Vyšetřování se stále nachází na začátku, a Waring proto vyzval veřejnost ke spolupráci. Britská média uvedla, že policie vzala do vazby šestnáctiletého mladíka, který s vyšetřovateli spolupracuje.

29. září 2023 10:18 Čas čtení 0:41 Obrovská tragédie: Uruguayské úřady vyšetřují úhyn téměř 400 tuleňů a lachtanů Obrovská tragédie: Uruguayské úřady vyšetřují úhyn téměř 400 tuleňů a lachtanů

Poté, co se strom stal slavným díky filmu z roku 1991, získal v roce 2016 titul Anglický strom roku. Podle médií patřil k nejfotografovanějším přírodním jevům ve Velké Británii, mnoho lidí si jelo pořídit snímek do hrabství Northumberland na severovýchodě Anglie i z dalekého okolí. 

Domů
Sdílet
Diskuse