Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vyzkoušej REFRESHER+ jen za 25 Kč
TASR
10. října 2023 11:47
Čas čtení 0:28

Úplná blokáda Gazy je v rozporu s mezinárodním právem, upozorňuje OSN

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Úplná blokáda Gazy je v rozporu s mezinárodním právem, upozorňuje OSN
Zdroj: Laurent Van Der Stockt/Getty Images (Ilustrační foto)

Úplnou blokádou Pásma Gazy Izrael porušuje mezinárodní právo, prohlásil v úterý vysoký komisař OSN pro lidská práva Volker Türk. TASR převzala zprávu z agentury AFP.

„Obležení (Pásma Gazy), které ohrožuje životy civilistů tím, že brání přístupu zboží nezbytného k přežití, mezinárodní humanitární právo zakazuje,“ uvedl Türk.

Poukázal na potřebu respektování lidské důstojnosti a životů a vyzval všechny strany konfliktu, aby zmírnily nebezpečnou napjatou situaci v oblasti. Jakákoli omezení pohybu osob a zboží v rámci obléhání musí být odůvodněna vojenskou nezbytností, jinak mohou představovat kolektivní trest, upozornil Türk.

10. října 2023 10:38 Čas čtení 0:36 Bude Rusko verbovat další vojáky na Ukrajinu? Toto si myslí britské tajné služby Bude Rusko verbovat další vojáky na Ukrajinu? Toto si myslí britské tajné služby

Palestinské hnutí Hamás, které při překvapivém sobotním útoku na Izrael uneslo zhruba 150 lidí, pohrozilo popravou rukojmí v případě, že Izrael bude pokračovat v náletech údajně cílených na obyvatele Gazy.

Hrozba přišla poté, co Izrael v pondělí nařídil úplnou blokádu Pásma Gazy, přerušil dodávky potravin, vody a elektřiny a vyvolal obavy ze zhoršení beztak špatné humanitární situace.

Domů
Sdílet
Diskuse