Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Karolína Fejtová
14. října 2023 v 12:30
Čas čtení 0:39

Nebyl nad nimi led, mohli na ně všichni predátoři. Ryb z největšího českého rybníku bude letos mnohem méně

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Nebyl nad nimi led, mohli na ně všichni predátoři. Ryb z největšího českého rybníku bude letos mnohem méně
Zdroj: Datamatrix Photography - Norbert Kuklovský

Rožmberk se začal vypouštět již před 14 dny, rybáři s výlovem začali v pátek ráno a budou pokračovat do neděle. Na největším rybníku v Česku se sešla až stovka rybářů. Podívat se přijely i stovky lidí.

„Začali jsme takzvaným plocením, to znamená, že jsme roztáhli síť, které říkáme plot, a zabránili jsme rybám, aby mohly unikat po páteřní stoce z loviště. Pak byl první zátah rybářskou sítí – nevodem. Rybáři chytili určitou část ryb, která je v lovišti, a začali je třídit podle druhů a hmotnostních kategorií. Pak se odváží na nákladních autech do Třeboně na sádky,“ uvedl postup pro Novinky předseda představenstva Rybářství Třeboň Jiří Malecha.

Ilustrační foto.
Ilustrační foto. Zdroj: TASR/Miroslav Košírer

Rybáře letos trápí teplé počasí, protože zapříčiňuje nižší počet ryb. Rožmberk tento rok vydá 100 až 120 tun ryb. „Letošní rok bude zřejmě pod průměrem desetiletého období, protože počasí nám úplně nepřálo. Nebyla zima, ryby nad sebou neměly ochranu ledu, takže na ně mohli všichni predátoři,“ poznamenal pro Český rozhlas vedoucí střediska Rožmberk Stanislav Vestfál. Ve všech podzimních výlovech rybníků na Třeboňsku rybáři získají zhruba dva tisíce tun tržních ryb.

Ve třeboňských rybnících se vyskytují hlavně kapři. Jen dvacet procent ryb je jiného druhu. Velká část kaprů z podzimního lovení se objeví ve vánočním prodeji.

Domů
Sdílet
Diskuse