Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vyzkoušej REFRESHER+ jen za 25 Kč
Kateřina Viková TASR
16. října 2023 13:39
Čas čtení 1:23

Izraelská invaze se odkládá kvůli dešti. Své domovy opustilo milion Palestinců a Palestinek

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Izraelská invaze se odkládá kvůli dešti. Své domovy opustilo milion Palestinců a Palestinek
Zdroj: TASR / AP Photo / Fatima Shbair

Izrael v noci na pondělí pokračoval v útocích na Pásmo Gazy i na jih Libanonu, kde míří na cíle teroristického hnutí Hizballáh. Podle OSN zásoby energie v nemocnicích v Gaze vydrží jen 24 hodin, pak budou bez elektřiny, což ohrozí životy tisíců lidí.

Za pouhý týden trvání války mezi Izraelem a hnutím Hamás v Pásmu Gazy bylo v oblasti vnitřně vysídleno zhruba milion Palestinců a Palestinek. Uvedla to zástupkyně Úřadu OSN pro palestinské uprchlíky na Blízkém východě (UNRWA). Konflikt propukl poté, co Hamás provedl na začátku října krvavý útok na jižní Izrael, při kterém zahynulo 1400 lidí včetně civilistů. Odvetné izraelské útoky v Pásmu Gazy si vyžádaly o tisíc obětí více.

Izraelská armáda měla v plánu zahájit pozemní ofenzivu do Pásma Gazy minulý víkend, podle New York Times ji ale odložila kvůli deštivému počasí i přípravám na důležitou operaci. Civilisté se tak mají ze severu Pásma Gazy evakuovat do pondělních tří hodin odpoledne. Do jižní části Gazy se podle izraelské armády přesunulo již na 600 tisíc Palestinců a Palestinek. Izraelské letectvo mezitím pokračuje v intenzivním bombardování, aby zničilo co nejvíce hrozeb předtím, než zahájí pozemní invazi s cílem zlikvidovat politické a vojenské složky hnutí Hamás. 

16. října 2023 8:59 Čas čtení 1:18 Polské volby: Sčítání je extrémně pomalé a napínavé. Toto jsou první odhady výsledků Polské volby: Sčítání je extrémně pomalé a napínavé. Toto jsou první odhady výsledků

Situace v Gaze je kritická

Situace 2,4 milionu Palestinců v Gaze, která je již týden obléhaná Izraelem, je podle mezinárodních organizací kritická. Místní nemají z úzkého pobřežního pásu o velikosti menší než Praha kam uniknout. Izrael, který kontroluje hraniční přechody, před týdnem přerušil dodávky potravin, vody, paliva a elektřiny.

Úřad OSN pro koordinaci humanitárních záležitostí (OCHA) navíc v pondělí varoval, že zásoby pohonných hmot pro elektrické generátory v nemocnicích v Pásmu Gazy pravděpodobně vydrží už jen 24 hodin. „Vypnutí záložních generátorů by ohrozilo životy tisíců pacientů,“ uvedl OCHA.

Humanitární pomoc pro palestinské civilisty, která do Pásma Gazy směřuje ze zahraničí, je již několik dní zablokována v Egyptě. Čeká, dokud nebude dosaženo dohody o jejím bezpečném doručení do Pásma Gazy skrze hraniční přechod Rafah. Ten byl měl být v pondělí na několik hodin otevřen, což by mohlo situaci na místě mírně zlepšit. 

Konflikt se rozšiřuje na sever

Izrael zavádí opatření i u libanonských hranic v reakci na přelet rakety, kterou vypálila teroristická organizace Hizballáh. Armáda na severní hranici zřídila čtyřkilometrové nepřístupné pásmo a podnikla odvetný úder.

2. května 2024 15:42 Čas čtení 0:57 Sdílíš děti online? Riskuješ sexuální zneužití fotek, ukázala studie Sdílíš děti online? Riskuješ sexuální zneužití fotek, ukázala studie

Střela, k jejímuž odpálení se přihlásil Hizballáh, dopadla na izraelskou příhraniční vesnici Štula, kde zahynul nejméně jeden člověk a tři další utrpěli zranění. 

Domů
Sdílet
Diskuse