Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Anna Vondráková
30. listopadu 2023 15:54
Čas čtení 0:50

Rusko prohlásilo mezinárodní hnutí LGBTQ+ za teroristickou organizaci

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Rusko prohlásilo mezinárodní hnutí LGBTQ+ za teroristickou organizaci
Zdroj: Refresher/David Marcin

Ruský nejvyšší soud s okamžitou platností uvedl nový zákon. Veškerá hnutí a iniciativy LGBTQ+ mohou být ode dneška považovány za extremistické.

Soud zasedal přes čtyři hodiny bez přítomnosti veřejnosti i novinářů. Ti byli vpuštěni pouze na vynesení rozsudku. Podle agentury AP se někteří LGBTQ+ aktivisté a aktivistky pokusili účastnit soudního sporu na základě toho, že se týká jejich práv, ale soud je odmítl. Země tak pokročila k dalšímu kroku v utlačování lidských práv. 

Rozhodnutí reaguje na žalobu, kterou podalo ruské ministerstvo spravedlnosti. Hnutí obvinilo z „podněcování sociálních a náboženských neshod“. Mezinárodní hnutí LGBTQ+, které v žalobě ministerstvo zmiňuje, však oficiálně neexistuje.

28. listopadu 2023 17:28 Čas čtení 1:11 Manželství pro všechny: K podpisu zákona vyzvalo už 19 vysokých škol Manželství pro všechny: K podpisu zákona vyzvalo už 19 vysokých škol

„V praxi se může stát, že ruské úřady v souvislosti s tímto soudním rozhodnutím budou zasahovat proti všem existujícím iniciativám LGBTQ+ v Rusku, které budou považovat za součást tohoto občanského hnutí,“ cituje server DW právníka za lidská práva Maxe Olenicheva.

Ze strany Ruska jde jen o další z mnoha kroků proti LGBTQ+ osobám. V listopadu loňského roku ruští zákonodárci schválili návrh zákona o zákazu „LGBTQ propagandy“ v Rusku. Nový zákon výrazně zpřísňuje legislativu z roku 2013, která zakazovala „propagování netradičních sexuálních vztahů“ mezi nezletilými. Tento zákaz je nyní rozšířen i na osoby ve věku nad 18 let.

2. června 2023 7:30 Čas čtení 1:41 Kritika „dekadentního“ Západu à la Rusko: Režim chce zakázat chirurgické zákroky pro změnu pohlaví Kritika „dekadentního“ Západu à la Rusko: Režim chce zakázat chirurgické zákroky pro změnu pohlaví

Nový zákon také zakazuje reklamu, zprávy v médiích a na internetu, knihy, filmy a divadelní představení, které obsahují takovou „propagandu“. Rozšiřuje už i stávající omezení zakazující šířit před nezletilými informace o změně pohlaví.

Domů
Sdílet
Diskuse