Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Karolína Fejtová
2. prosince 2023 15:42
Čas čtení 0:27

Pracuješ na home office? Díky novému zákonu možná dostaneš stovky korun měsíčně navíc

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Pracuješ na home office? Díky novému zákonu možná dostaneš stovky korun měsíčně navíc
Zdroj: Unsplash/Ave Calvar

Ministerstvo práce a sociálních věcí navrhlo vyplácet peníze jako kompenzaci nákladů lidem pracujícím z domova. Návrh vyhlášky momentálně čeká na připomínky, platit by měl už od ledna příštího roku.

„Částka má reprezentovat náklady, které by zaměstnanci mohly vzniknout,“ citují Novinky.cz ministerstvo práce a sociálních věcí.

2. prosince 2023 7:30 Čas čtení 0:35 Znáš svůj bodový stav řidiče a víš, kdy ti propadne pas? Konečně to zjistíš v aplikaci Znáš svůj bodový stav řidiče a víš, kdy ti propadne pas? Konečně to zjistíš v aplikaci

Za každou odpracovanou hodinu by člověk pracující na home office dostal od zaměstnavatele 4,5 koruny. Za 160 hodin měsíčně by tak člověk měl dostat 720 korun. Podle ministerstva částka vychází z údajů o průměrné spotřebě dospělé osoby. Do této spotřeby patří třeba elektřina, plyn, voda nebo vyvážení odpadu. 

Zaměstnavatelé mohou částku 4,5 koruny na hodinu navýšit, případně nevyplácet vůbec. Záleží na dohodě se zaměstnancem. Původně měla být tato částka minimem, každopádně jiná ministerstva a zaměstnavatelské svazy byly proti, protože by to lidi na home office mohlo zvýhodnit oproti těm dojíždějícím. Dojíždějící platí navíc například za dopravu do práce.

Domů
Sdílet
Diskuse