Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
ČTK
13. prosince 2023 12:32
Čas čtení 1:51

Nový žebříček kvality života: Podívej se, kde se v Česku žije nejlépe

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Nový žebříček kvality života: Podívej se, kde se v Česku žije nejlépe
Zdroj: Wiki Commons/Roman Kus/volně k užití

V žebříčku kvality života v obcích letos opět vedou středočeské Říčany. Vyplývá to z průzkumu Obce v datech, jehož výsledky zveřejnil server Aktuálně.cz.

Říčany jsou na první příčce už šestý rok v řadě. Na poslední příčce ze 206 hodnocených obcí s rozšířenou působností je letos Karviná. Na sestavování indexu pracuje firma Obce v datech se společností Deloitte a využívá data Českého statistického úřadu, Úřadu práce ČR i dalších institucí. Index zahrnuje desítky parametrů k úrovni zdraví, životního prostředí, dopravního spojení, dostupnosti zdravotní péče či služeb, podmínek pro práci, bydlení a vzdělání i vztahů mezi lidmi.

10. prosince 2023 9:54 Čas čtení 0:43 Toto jsou evropská města s nejlepším nočním životem. Takové umístění Prahy nikdo nečekal Toto jsou evropská města s nejlepším nočním životem. Takové umístění Prahy nikdo nečekal

Říčany mají stejně jako loni index na nejvyšší možné úrovni deseti bodů. V hlavních kategoriích je město na maximálních deseti bodech třeba ve zdraví a životním prostředí nebo v materiálním zabezpečení a vzdělání. Velmi nízký index –⁠ pod jeden bod –⁠ má však například v kategorii finanční dostupnosti bydlení, tedy v poměru průměrných cen bytů ke mzdám nebo v otázce kapacity základních škol.

Pořadí je letos stejné jako loni v první pětici obcí. Po Říčanech je znovu na druhém místě Praha, na třetím Brandýs nad Labem – Stará Boleslav, na čtvrtém jsou Hustopeče a na pátém Černošice. V čele žebříčku tak převažují města ze středních Čech, výjimkou jsou jen jihomoravské Hustopeče.

26. září 2023 12:37 Čas čtení 1:58 Na skok do Brna. Moravská metropole je šestým nejdostupnějším městem na krátkou dovolenou Na skok do Brna. Moravská metropole je šestým nejdostupnějším městem na krátkou dovolenou

Nejhůře se žije na severu Čech a Moravy

Ve spodní pětce žebříčku jsou jen města z Ústeckého a Moravskoslezského kraje, která patří k regionům s nejnižšími mzdami a nejvyšší nezaměstnaností. Na posledním místě je Karviná s nulovým indexem. Nulu má třeba v oblasti zdraví a životního prostředí. V kategorii materiálního zabezpečení a vzdělání má 1,9 bodu a v oblasti vztahů a služeb 2,2 bodu.

Na nejnižších příčkách jsou kromě Karviné také Orlová na Karvinsku, Vítkov na Opavsku, Most a Žatec na Lounsku. Všechna zmíněná města mají celkový index kvality života nižší než jeden bod.

22. listopadu 2023 11:46 Čas čtení 0:47 Nová romská restaurace láká na tradiční halušky a holubky. Koukni, kde ji najdeš Nová romská restaurace láká na tradiční halušky a holubky. Koukni, kde ji najdeš

Autoři projektu podle Aktuálně.cz uvádějí, že se sice Praha a města v jejím blízkém okolí drží na prvních příčkách, ale jejich hodnocení spíše stagnuje. „Stále se zhoršující dostupnost bydlení ve velkých městech a jejich bezprostředním okolí otevírá prostor menším obcím, aby zabojovaly o mladé lidi. O ty, kteří chtějí zakládat rodiny ve vlastním bydlení za důstojné ceny a přitom žít ve městě, jež má dobrou občanskou vybavenost a nabídku dobré práce v dojezdové vzdálenosti,“ uvedl vedoucí partner projektu Obce v datech Jan Havránek.

Nejvíce si polepšil Cheb

Skokanem roku je podle serveru letos Cheb, který si v žebříčku polepšil o 85 pozic a je tak nyní na 84. místě. Naopak nejvíce si v porovnání s předchozím ročníkem žebříčku pohoršily západočeské Nýřany, a to o 68 pozic na 150. místo.

Pořadí 2023 (pořadí 2022)ObecKrajIndex 2023
1 (1)ŘíčanyStředočeský10,0
2 (2)PrahaHl. m. Praha9,2
3 (3)Brandýs nad Labem –⁠ Stará BoleslavStředočeský8,4
4 (4)HustopečeJihomoravský8,2
5 (5)ČernošiceStředočeský7,8
202 (199)ŽatecÚstecký0,9
203 (203)MostÚstecký0,9
204 (195)VítkovMoravskoslezský0,3
205 (206)OrlováMoravskoslezský0,1
206 (205)KarvináMoravskoslezský0,0
Domů
Sdílet
Diskuse