Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Ilona Hobzová Anna Peclová Marek Pros ČTK
21. prosince 2023 15:29
Čas čtení 6:15

Vrah z filozofické fakulty mohl stát za vraždami z Klánovického lesa, tvrdí policie (Aktualizováno)

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Vrah z filozofické fakulty mohl stát za vraždami z Klánovického lesa, tvrdí policie (Aktualizováno)
Zdroj: Profimedia

Při střelbě na filozofické fakultě v Praze zemřelo 15 lidí. Po smrti je i střelec. Policie pracuje s verzí, že pachatel stojí i za dvojnásobnou vraždou v Klánovickém lese.

Totožnost střelce zatím policie nepotvrdila, utrpěl devastující poranění. Pracuje s verzí, že jde o člověka hledaného kvůli úmrtí muže na Kladensku. Při zákroku proti střelci nebyl zraněn nikdo z policistů ani z ostatních záchranných složek, uvedla policie.

Záznam online přenosu:

20:51 – Střelba na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy (FF UK) v Praze si vyžádala více než 15 mrtvých a 24 zraněných. Počet obětí vpodvečer aktualizoval policejní prezident Martin Vondrášek. (ČTK)

20:40 – V budově fakulty se nacházel obrovský arzenál zbraní a střeliva, řekl policejní prezident. Mrtvých podle něj mohlo být daleko více, kdyby policie nekonala rychle.

20:34  „Velice vážně pracujeme s verzí, která je velmi pravděpodobná, že útočník z Filozofické fakulty UK má na svědomí i oběti z Klánovického lesa,“ řekl policejní prezident na brífinku. 

20:10 – Psychologická pomoc je dostupná na krizové lince 227 272 225. Jsou na ní zdravotníci, kteří mohou pomoci lidem s akutní stresovou reakcí. Linka nepodává informace z místa tragédie. Linka bude nyní v provozu 24 hodin, sdělil náměstek primátora Zdeněk Hřib. 

23. dubna 2024 14:00 Čas čtení 2:17 Co dělat v Praze o víkendu: 5 tipů na následující sobotu a neděli Co dělat v Praze o víkendu: 5 tipů na následující sobotu a neděli

19:58  „Tento typ zbraně vybavený puškohledem funguje řádově na stovky metrů. Používá se i na sportovní střelbu a je schopen vést palbu velice přesně. Vypadá to, že s ním útočník nějakým způsobem trénoval,“ říká ke střelbě na Filozofické fakultě UK v Praze instruktor střelby Stanislav Kazbunda pro DVTV.

19:40  V souvislosti s dnešním tragickým útokem na Filozofické fakultě UK můžeš vyjádřit pietu před budovou rektorátu Univerzity Karlovy na adrese Ovocný trh 3.

19:32 – Podle premiéra Petra Fialy mají bezpečnostní složky situaci po střelbě na fakultě v Praze plně pod kontrolou a lidem momentálně nehrozí žádné nebezpečí.

19:19 – Pokud potřebujete jakoukoliv odbornou pomoc v krizové nebo traumatické situaci, můžete se obracet na odborné služby, tady najdete přehled přímo od Univerzity Karlovy.

19:13 – „Je to něco příšerného, nepředstavitelná tragédie. Je to věc, kterou Česká republika nezažila, všichni jsme si přáli, aby ji nezažila. Atmosféra předvánočního Česka se činem střelce změnila k nepoznání. Nebyla tady žádná indicie, že by se něco takového rozhodl udělat,“ řekl v České televizi ministr vnitra Rakušan.

23. dubna 2024 9:12 Čas čtení 5:39 Odmaturuj z matematiky: Tohle všechno bude v testu Odmaturuj z matematiky: Tohle všechno bude v testu

19:08 – Zraněné ošetřují lékaři v Praze, sedm jich je v Motole, tři na Bulovce a v Ústřední vojenské nemocnici, po dvou pak ve Všeobecné fakultní nemocnici a v Nemocnici Na Františku.

18:39  „Když to začalo, byl jsem na přednášce. Se spolužákem jsme potřebovali odejít dřív, když jsme vyšli z posluchárny, tak jsme na schodišti viděli policisty se zbraněmi. Vrátili jsme se do třídy a všichni jsme se schovali na zem. Následně nás policie vyzvala, abychom rychle utíkali ven. Museli jsme mít ruce nad hlavou,“ popsal pro RefresherNews student, co se dělo přímo na fakultě. Celý rozhovor je zde.

21. prosince 2023 18:31 Čas čtení 0:56 „Nevěděl jsem, jak reagovat. Mysleli jsme, že bouchají dveře, ale byla to střelba,“ popisuje student útok na fakultě v Praze „Nevěděl jsem, jak reagovat. Mysleli jsme, že bouchají dveře, ale byla to střelba,“ popisuje student útok na fakultě v Praze

18:15 – Policejní prezident Martin Vondrášek potvrdil, že policisté použili zbraň. „Ze zranění, které jsme byli schopni u podezřelého vidět, vyplývá, že si vzal život. Zda to bylo spojeno i se střelbou našich policistů, to prokáže až pitva,“ dodal.

18:09 – Objevují se informace, že se student měl inspirovat teroristickými útoky v Rusku, vedl si deník na sociální síti Telegram. Informaci na tiskové konferenci potvrdil policejní prezident Martin Vondrášek, ale není možné ji ověřit a je nutné ji brát s velkou rezervou.

18:06  Student střílel brokovnicí, kterou koupil letos na jaře. Vlastnil zbrojní průkaz a měl několik zbraní, píše web Neovlivní.

17:56 – Policejní prezident řekl, že nakonec zemřelo více než 15 lidí, 24 lidí bylo zraněno.

17:55  „Dostali jsme informaci od policie zhruba hodinu před střelbou, že k něčemu může dojít. A na fakultě v tu dobu hlídkoval jeden policista. Dostali jsme zprávu od policie, že je tu hrozba toho, že by někdo konkrétní mohl přijít na fakultu a střílet,“ řekla Deníku N členka vedení fakulty. 

17:47 – Po dnešní střelbě na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy v Praze se večer ve 21:00 mimořádně sejde vláda, píše agentura ČTK.

17:31 – „Uveřejňováním snímků pachatele, byť je to dobře míněno, se zvyšuje šance nápodoby obdobného činu v budoucnosti. To je to, o co jim reálně jde,“ upozornil na X vojenský důstojník Ivo Zelinka.

19. dubna 2024 13:00 Čas čtení 2:27 Co nevynechat na fashion weeku? Zeptali jsme se nadějných mladých tvůrců a tvůrkyň Co nevynechat na fashion weeku? Zeptali jsme se nadějných mladých tvůrců a tvůrkyň

17:28 – Ústřední vojenská nemocnice v Praze přijala zatím tři zraněné v souvislosti s dnešní střelbou v centru Prahy. „Z toho dva jsou ve velmi vážném stavu, další je těžce zraněn. Ve všech případech jde o střelná poranění,“ řekla mluvčí Jitka Zinke. Věk zraněných mluvčí neví. „Nemocnice je v tuto chvíli zcela připravena převzít případné další zraněné,“ dodala. (Deník N)

17:22 – „Celou budovu jsme již evakuovali a v současné chvíli zde probíhá pyrotechnická prohlídka,“ informovala Policie ČR v 17:17.

17:14 – „Odešla jsem na schůzku deset minut před střelbou,“ popisuje Michaela Slussareff, proděkanka Filozofické fakulty Univerzity Karlovy v Praze. Policie podle ní byla na místě ještě před střelbou. „Policie zřejmě něco věděla, protože tam už byla, my jsme ale nevěděli vůbec nic,“ říká v rozhovoru pro Deník N.

17:11 – Prezident Petr Pavel: „Jsem šokován událostmi na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy. Chtěl bych vyjádřit hlubokou lítost a upřímnou soustrast rodinám a příbuzným obětí, které si střelba vyžádala. Chci poděkovat občanům, že respektují pokyny bezpečnostních složek a poskytují maximální součinnost.“

17:09 – K budově filozofické fakulty v Praze přijíždí pyrotechnici. Policie má podezření, že by v budově mohly být výbušniny. Rozšiřují proto uzavřenou oblast. (Deník N)

17:07 – Na střelbu v Praze reagovala i předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyen. Je událostmi šokována, vyjádřila soustrast rodinám obětí i českému lidu.

17:05 – Středočeští policisté vyhlásili pátrání po mladíkovi v souvislosti s násilnou smrtí muže v regionu. Nevylučují souvislost se střelbou v Praze. (ČTK)

19. dubna 2024 8:00 Čas čtení 5:30 „Bábě uřežu hlavu a dám ji na televizi.“ Sadista Tvrdík zmasakroval vlastní rodinu, bál se ho i šéf pražské mordparty „Bábě uřežu hlavu a dám ji na televizi.“ Sadista Tvrdík zmasakroval vlastní rodinu, bál se ho i šéf pražské mordparty

17:01 – „Policisté ve Valentinské ulici vyhání lidi pryč a křičí, že je na místě bomba, posouvají pásku směrem k Mariánskému náměstí.“ (Matylda Hofschnaidrová, iRozhlas.cz)

16:55 – Těsně před 17. hodinou policisté informovali, že evakuace stále probíhá, jelikož se někteří studenti před střelcem uzamkli v místnostech.

16:53 – „Jsem OK. V moment střelby jsem byl v knihovně. Poslali nás dozadu do počítačové učebny, kde nejsou okna. Nyní se tu rozneslo, že je střelec mrtvý. Všichni voláme a odpovídáme rodině a kamarádům, že jsme OK,“ napsal na sociální síti X student fakulty, který byl v době útoku ve škole. 

16:51 – Několik jednotek policistů zasahuje v obci Hostouň na Kladensku. Policie zatím oficiálně podrobnosti k akci nesdělila. Podle informací serveru Novinky by mohla akce souviset se střelbou na Filozofické fakultě UK v Praze. (Novinky.cz)

16:48 – VIDEO: Evakuace studentů z budovy Filozofické fakulty Univerzity Karlovy v centru Prahy.

16:41 – Záchranná služba: „Střelba na FF UK: 11 mrtvých osob včetně útočníka, 9 vážně zraněných, 5–6 osob se středně závažnými poraněními, 10 lehce zraněných.
Počty se ještě mohou měnit.“

16:40 – Hasiči na místo povolali psycholožku a tým posttraumatické péče.

16:32 – Na internetu sdílejí fotografie i lidé, kteří se přímo ve škole museli zabarikádovat.

16:26 – „Chtěl bych uklidnit veřejnost, bezprostřední nebezpečí jí nehrozí. Druhý střelec nebyl potvrzen,“ řekl pro Českou televizi ministr vnitra Vít Rakušan (STAN).

16:23 – Na tragické události reagoval premiér Petr Fiala (ODS): „Vzhledem k tragickým událostem na pražské filozofické fakultě jsem zrušil pracovní program na Olomoucku a jedu zpět do Prahy. Jsem v kontaktu s ministrem vnitra a PČR. Prosím všechny občany, aby respektovali doporučení složek IZS.“

16:21 – Reakce turistů a turistek na Karlově mostě.

15:59 – Těsně před 16. hodinou policisté informovali o tom, že střelec byl eliminován. „Celá budova je v současné chvíli evakuována a na místě je několik mrtvých a desítky raněných,“ doplnila.

18. dubna 2024 17:43 Čas čtení 1:52 Guardian píše o Praze. Pozastavil se nad rostoucím bezdomovectvím Guardian píše o Praze. Pozastavil se nad rostoucím bezdomovectvím

15:51 – Deník N: Podle informací zevnitř budovy filozofické fakulty policie postupně za přísných opatření odvádí studenty. Podle svědka, který byl uvnitř univerzitní budovy, se osoba podezřelá ze střelby pohybovala po římse. Za Rudolfinem stojí několik sanitek, desítky policistů, hasičů a záchranářů.

15:38 – Policie vyzvala občany, aby se v blízkém okolí nezdržovali a nevycházeli z domu. Zásah policie stále pokračuje. Podle zdroje Seznam Zpráv z filozofické fakulty dostali zaměstnanci pokyn, ať setrvají na místech, zamknou se v kancelářích, zabarikádují se a zhasnou. Střelec se pohybuje v hlavní budově na náměstí Jana Palacha. Mluvčí filozofické fakulty Tereza Marková Seznam Zprávám potvrdila, že k zásahu dochází v této budově.

Domů
Sdílet
Diskuse