Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vincenc Novák
2. ledna 2024 v 13:42
Čas čtení 0:27

Oblohu v lednu rozzáří Kvadrantidy. Podívej se, kdy se vyplatí nebeské divadlo sledovat nejvíc

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Oblohu v lednu rozzáří Kvadrantidy. Podívej se, kdy se vyplatí nebeské divadlo sledovat nejvíc
Zdroj: Flickr/Bill Dickinson/volně k užití (ilustrační obrázek)

Až do 9. ledna bude možné na noční obloze pozorovat meteorický roj Kvadrantidy, který je každoročně nejaktivnějším rojem s frekvencí okolo stovky meteorů za hodinu.

Meteorický roj získal svůj název od dnes již neexistujícího souhvězdí Zadní Kvadrant, které se nacházelo na pomezí Pastýře a Draka. Radiant roje, tedy místo, ze kterého meteory zdánlivě vyletují, je možné pozorovat v souhvězdí Pastýře. 

18. října 2023 v 12:19 Čas čtení 0:50 Česko čeká úchvatný meteorický roj Orionidy. Podívej se, kdy uvidíš nejvíce padajících hvězd Česko čeká úchvatný meteorický roj Orionidy. Podívej se, kdy uvidíš nejvíce padajících hvězd

Roj je aktivní od 1. do 9. ledna, jeho maximum nastane ve čtvrtek 4. ledna okolo desáté hodiny dopoledne. Pozorování „padajících hvězd“ bude letos rušit Měsíc, který se aktuálně nachází v poslední čtvrti. 

Nejasný vznik

Původ meteorů je zahalen tajemstvím, vědci se dodnes nemohou shodnout, z jakého mateřského tělesa pocházejí. V minulosti se uvažovalo, že se jedná o pozůstatky komety 96P Machholz, která okolo slunce obíhá každých 5,2 roku. Podle jiné hypotézy se jedná o fragment již přes 500 let neexistující komety.

Domů
Sdílet
Diskuse