Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vyzkoušej REFRESHER+ jen za 25 Kč
Vincenc Novák
3. ledna 2024 8:59
Čas čtení 0:54

Jurečka prolomil mlčení o vánočním večírku v době střelby na fakultě. „Celou situaci jsem mohl vyhodnotit rychleji.“

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Jurečka prolomil mlčení o vánočním večírku v době střelby na fakultě. „Celou situaci jsem mohl vyhodnotit rychleji.“
Zdroj: Úřad vlády ČR

Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL) se po několika dnech mlčení vyjádřil ke kritizovanému vánočnímu večírku, který se konal v den tragické střelby na Filozofické fakultě UK. Podle svědků se na ministerstvu tancovalo ještě o půlnoci.

„Zpětně ještě považuji za důležité vyjádřit se k událostem z tragického dne střelby na FF UK,“ uvedl Jurečka pro deník Blesk s tím, že akce na ministerstvu byla plánovaná dlouho dopředu. „Myslím, že vánoční či jiná neformální setkání jsou zcela běžná i v soukromém sektoru a bezpochyby v tento den probíhalo nespočet podobných akcí po celé zemi,“ pokračoval ministr. 

2. ledna 2024 14:27 Čas čtení 0:25 Oběti střelby na fakultě připomene průvod Prahou. Budovu filozofické fakulty obejme lidský řetěz Oběti střelby na fakultě připomene průvod Prahou. Budovu filozofické fakulty obejme lidský řetěz

Setkání začalo v 15 hodin, tedy ještě předtím, než se objevily první zprávy o střelbě na fakultě. „Více o tom, co se stalo, jsem se stejně jako všichni ostatní dozvěděl až kolem 19. hodiny. Že je na místě více zraněných a mrtvých lidí, policie oficiálně oznámila jen krátce předtím,“ nechal se slyšet Jurečka, přestože první zprávy o dění na univerzitě se v médiích objevovaly už po 15. hodině. 

Nechyběla kritika médií

„Uznávám, že jsem celou situaci mohl vyhodnotit rychleji, a kdybych měl informace v plném rozsahu dříve, akci bychom zrušili výrazně dřív. Omlouvám se, pokud naše vánoční setkání kohokoliv pobouřilo,“ doplnil ministr. Svoje vyjádření uzavřel zmínkou o tom, že každý děláme chyby, a poukázal na chování médií, která v den útoku zveřejňovala fotografie a jméno útočníka. 

S informací o večírku v budově Ministerstva práce a sociálních věcí přišel minulý pátek web Extra.cz, který zveřejnil video natočené kolemjdoucím. Na záběru je vidět, jak v pozdních nočních hodinách probíhá ve foyer budovy bujará párty. Nad vchodem přitom v tu dobu visela černá vlajka. 

Domů
Sdílet
Diskuse