Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Refresher News Česko
Otevřít v aplikaci RNews
Stáhnout
X
Adam Tichý
5. ledna 2024 10:40
Čas čtení 1:41

Stephen Hawking nebo Bill Clinton. Tito slavní lidé se objevili na Epsteinově seznamu

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Stephen Hawking nebo Bill Clinton. Tito slavní lidé se objevili na Epsteinově seznamu
Zdroj: TASR/AP/Joe Maiorana

Z nově zveřejněných 900 stran spisů vyplývají překvapivá jména známých, kteří měli údajně vazby na miliardáře Jeffreyho Epsteina, odsouzeného za sexuální delikvence.

Ve středu večer byly zveřejněny nové dokumenty týkající se žaloby podané proti spolupracovnici Jeffreyho Epsteina a odsouzené sexuální delikventce Ghislaine Maxwell. Epstein byl veřejně známý americký obchodník, který podle žaloby provozoval síť převážně mladých prostitutek, jež dohazoval známým osobnostem, u nichž se snažil získat vliv.

5. ledna 2024 9:01 Čas čtení 1:11 Severní Korea odpálila 200 granátů. Soul nařídil evakuaci obyvatel blízkých ostrovů Severní Korea odpálila 200 granátů. Soul nařídil evakuaci obyvatel blízkých ostrovů

Dokumenty odkazují na několik vysoce postavených osob. Jsou mezi nimi i dva bývalí prezidenti USA Donald Trump a Bill Clinton či král popu Michael Jackson. Všichni jmenovaní v dokumentech však nejsou obviněni z protiprávního jednání.

Princ Andrew

Mezi osobnostmi ve zveřejněných dokumentech nechyběl ani člen britské královské rodiny a vévoda z Yorku princ Andrew. Ten kvůli vazbám na Epsteina a údajnému podílu na sexuálním zneužívání přišel o královské tituly.

V dokumentech je citován Epsteinův domovník Alfredo Rodriguez. Podle něho vévoda volal do Epsteinova domu zhruba jednou za týden. Časový rámec ani obsah těchto telefonátů neuvedl. Princ Andrew nepopírá vztahy na Epsteina, avšak uvádí, že se nedopustil žádného protiprávního jednání. 

Prince Andrew
Zdroj: TASR/AP

Bill Clinton

Bývalý americký prezident také nechyběl v nově zveřejněných dokumentech. Jedna z Epsteinových obětí, Johanna Sjoberg, právníkům uvedla, že jí Epstein jednou řekl, že Bill Clinton „je má rád mladé, přičemž měl na mysli dívky“.

V odtajněné výpovědi Sjoberg uvedla, že věděla, že se Epstein s bývalým prezidentem znal. To nepopírá ani Clintonův mluvčí, zároveň ale uvádí, že prezident nevěděl o Epsteinových kriminálních aktivitách a nikdy ani nenavštívil soukromý ostrov. Právě ostrov Little Saint James, který Epstein vlastnil, je často s jeho kriminálními aktivitami spojován. Ostrovu se často přezdívá „ostrov hříchů“ či „ostrov pedofilů“.

bill clinton, use
Zdroj: Unspalsh∕Library of Congress

Stephen Hawking

Dalším jménem objevujícím se v dokumentech je známý teoretický fyzik Stephen Hawking. Ten se podle další Epsteinovy oběti Virginie Giuffreové účastnil orgií s nezletilými. Z nově vydaných spisů vyplývá, že Epstein Maxwellové řekl, ať nabídne přátelům Giuffreové peníze za to, že se přihlásí a vyvrátí svá tvrzení o jeho aktivitách. V e-mailu z ledna 2015 Epstein uvedl, že zejména doufá, že se podaří vyvrátit právě tvrzení o údajných orgiích, kterých se měl účastnit i slavný fyzik.

Stephen Hawking
Zdroj: Wikimedia Commons/volně k užití

Další osobnosti a záhadná smrt

V dokumentech se objevují jména i dalších známých osobností. Kromě výše zmíněného Trumpa a Jacksona se podle listu Bild na Epsteinově ostrově objevil taky George Lucas, tvůrce ságy o Hvězdných válkách.

23. dubna 2024 13:00 Čas čtení 4:44 Uprostřed USA mluví tisíce lidí česky. „Jedí tu kolaches a tancují polku,“ říká Edita, která učila češtinu na nebraské univerzitě Uprostřed USA mluví tisíce lidí česky. „Jedí tu kolaches a tancují polku,“ říká Edita, která učila češtinu na nebraské univerzitě

Jeffrey Epstein spáchal sebevraždu v roce 2019. Jeho tělo bylo nalezeno ve vazební cele, kde čekal na proces kvůli zneužívání nezletilých dívek. S jeho smrtí se ale pojí záhadné souvislosti, které v mnohých vzbuzují pochybnosti o tom, zda si Epstein skutečně vzal život sám. Jeho celu totiž nehlídaly žádné kamery a dozorci, kteří měli službu, během ní prý usnuli.

Domů
Sdílet
Diskuse