Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Ondřej Mrázek ČTK
5. ledna 2024 18:21
Čas čtení 1:09

Gorilí mládě v pražské zoo je již k vidění. Před expozicí však platí zákaz focení, a to z dobrého důvodu

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Gorilí mládě v pražské zoo je již k vidění. Před expozicí však platí zákaz focení, a to z dobrého důvodu
Zdroj: Zoo Praha

Pražská zoo opět otevřela rezervaci Dja, kde se před pár dny narodilo nové mládě. Pohlaví se zatím neví, jméno bude vybírat veřejnost.

V pražské zoologické zahradě se v úterý večer narodilo mládě gorily nížinné, matkou je samice Duni. Otcem je šestadvacetiletý samec Kisumu. Porod probíhal podle chovatelů bezproblémově. „I následná péče u mláděte probíhá dobře, protože Duni už viděla odchovy mláďat, a tedy věděla, jak se postarat,“ prozradil Novinkám kurátor chovu primátů Zoo Praha Jan Mengr.

5. ledna 2024 10:40 Čas čtení 1:41 Stephen Hawking nebo Bill Clinton. Tito slavní lidé se objevili na Epsteinově seznamu Stephen Hawking nebo Bill Clinton. Tito slavní lidé se objevili na Epsteinově seznamu

„Naše radost je o to větší, že narozením mláděte pokračuje příběh slavné Moji, první gorily narozené v Česku a matky Duni,“ uvedl v tiskové zprávě po narození ředitel zoo Miroslav Bobek.

Rezervace Dja byla pro veřejnost krátce uzavřena. Ve čtvrtek 4. ledna však došlo k jejímu znovuotevření a mládě tak bylo poprvé ke spatření pro veřejnost. Před expozicí goril platí nicméně přísný zákaz používání fotoaparátů a kamer. Jejich objektivy totiž mohou otce Kisuma vyprovokovat k agresivnímu chování a neklid ve skupině by pro novorozené mládě mohl znamenat riziko, uvedla zoo.

Jméno nemá a pohlaví se neví

Pohlaví nejnovějšího přírůstku zatím není známé a podle chovatelů ještě nějakou dobu nebude. „Duni je od té doby, co má mládě, celkem opatrná. S tím mládětem se tak moc neukazuje. Rozhodně nám ho neukáže natolik, abychom jednoznačně dokázali určit pohlaví,“ vysvětlil Mengr.

Jméno pak bude podle zoo vybírat veřejnost. „Představa je taková, že bychom oslovili s prosbou o návrhy (jmen) děti v Kamerunu. A to děti, které se účastní našeho projektu Toulavý autobus a staly se tak ochránci goril v rezervaci Dja,“ řekl Bobek. Na základě jejich návrhů by pak zahrada nechala vybírat veřejnost, dodal.

Anketa:
Vyrazíš se na mládě gorily Duni do pražské zoo podívat?
Anooo, návštěvy zoo jsou kvůli těmto momentům super.
Nevím.
Ne.
Anooo, návštěvy zoo jsou kvůli těmto momentům super.
32 %
Nevím.
26 %
Ne.
42 %
Domů
Sdílet
Diskuse