Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vyzkoušej REFRESHER+ jen za 25 Kč
TASR
14. ledna 2024 7:50
Čas čtení 1:04

VIDEO: NASA představila nový nadzvukový letoun. Dokáže letět rychlostí až 1500 km/h

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené

NASA představila tiché nadzvukové letadlo X-59.

Americká vesmírná agentura NASA poprvé veřejnosti ukázala nový nadzvukový letoun X-59, který zvládne přechod na nadzvukovou rychlost bez sonického třesku.

Letadlo slavnostně představili v pátek večer v americkém státě Kalifornie. Vzniklo v rámci programu NASA QUESST (Quiet SuperSonic Technology) a první letové testy nad vybranými regiony USA jsou naplánovány na konec letošního roku.

11. ledna 2024 11:50 Čas čtení 1:19 Čtyřletá Češka má světový rekord. Dostala se do základního tábora pro výstup na Mount Everest Čtyřletá Češka má světový rekord. Dostala se do základního tábora pro výstup na Mount Everest
lietadlo, nasa
Zdroj: NASA

Letadlo šípovitého tvaru měří 28,6 metru a rozpětí křídel je 8,99 metru, před kterými má horizontální stabilizátory. Vzletová hmotnost je 11 tun. Manažer NASA Bob Pearce jej označil za „přibližně 30 metrů dlouhý krok vpřed na cestě směrem k udržitelnému komerčnímu nadzvukovému létání“.

Specialitou X-59 má být překonávání hranice rychlosti zvuku bez sonického (aerodynamického) třesku. Tento fyzikální jev se šíří ve tvaru kužele, jehož povrch tvoří náhlá změna tlaku vzduchu. Při kontaktu se zemí vytváří nepříjemný akustický efekt podobný výbuchu. Americký Federální úřad pro letectví (FAA) proto zakázal všechny civilní nadzvukové lety nad územím USA až do odvolání.

Letadlo poletí rychlostí 1500 km/h

X-59 bude při překonání rychlosti zvuku vydávat zvuk silný jako „zabouchnutí dveří u auta“. Letadlo je navrženo pro let ve výšce kolem 16 kilometrů rychlostí 1500 kilometrů za hodinu.

Na jeho vývoj NASA poskytla týmu Skunk Works ze společnosti Lockheed Martin zhruba 250 milionů dolarů. Pravidelné nadzvukové civilní lety nabízel dosud pouze legendární britsko-francouzský Concorde. Po tragické nehodě 25. července 2000 v Paříži byly jeho lety zrušeny.

Domů
Sdílet
Diskuse