Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vyzkoušej REFRESHER+ jen za 25 Kč
Ondřej Mrázek
29. ledna 2024 16:59
Čas čtení 0:35

Neobvyklý jev v Plzni: V centru města došlo k průmyslovému sněžení

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Neobvyklý jev v Plzni: V centru města došlo k průmyslovému sněžení
Zdroj: TASR/AP

Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) popsal jev, ke kterému došlo v pondělí ráno v centru Plzně. Jde o srážky, které vznikají za vhodných podmínek v okolí zdrojů vlhkosti, jako jsou průmyslové provozy.

Na radaru žádné srážky, ale v Plzni přesto k ránu nasněžilo. Jak je to možné? To vcelku stručně vysvětil twitterový post ČHMÚ.

29. ledna 2024 9:47 Čas čtení 0:32 Do Evropy přichází saharský písek. Česko zasáhne jen okrajově Do Evropy přichází saharský písek. Česko zasáhne jen okrajově

Za vším stojí tzv. průmyslové sněžení, které se může vyskytovat za nízké oblačnosti nebo při tvoření mlh v blízkosti zdrojů vlhkosti (jako jsou například komíny tepláren, elektráren apod.).

Tento jev je podle všeho často velmi lokální – v případě Plzně v pondělí ráno se jednalo pouze o centrum, kde napadl zhruba jeden centimetr nového sněhu. Na okrajích města však nebyly ani vločky.

V krajních případech může údajně nasněžit z průmyslového sněžení za delší dobu i několik desítek centimetrů.

Domů
Sdílet
Diskuse