Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Karolína Fejtová
30. ledna 2024 14:35
Čas čtení 1:01

Česká banka spouští novou spořicí službu, v pilotním provozu uspořila klientům 58 milionů

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Česká banka spouští novou spořicí službu, v pilotním provozu uspořila klientům 58 milionů
Zdroj: Unsplash/Blake Wisz

„Platím a spořím“. Tak se jmenuje nová služba České spořitelny, která má lidem pomoci s tvořením rezervy. V čem spočívá?

Služba ti bude tvořit rezervu sama tím, že ti rozdíl mezi skutečně zaplacenou a zaokrouhlenou částkou dá na spořicí účet. Každá platba se zaokrouhlí na nejbližších deset korun nahoru. Pokud by ti deset bylo málo, můžeš si částku zvednout o dalších deset, dvacet nebo klidně i třicet korun. Služba je dobrovolná, aktivuješ si ji v digitálním bankovnictví George. 

29. ledna 2024 12:34 Čas čtení 0:37 eTechničák: Jak ho dostat do telefonu a co jsou jeho nevýhody? eTechničák: Jak ho dostat do telefonu a co jsou jeho nevýhody?

„Řadě klientů chybí disciplína odkládat si pravidelně stranou peníze na horší časy a žijí de facto bez jakékoli finanční rezervy. Služba Platím a spořím spoří za klienty a vytváří jim finanční rezervu. Těší nás, že z 82 tisíc klientů, kteří si ji aktivovali v pilotním provozu, je 70 procent klientů, kteří si předtím neuměli stranou odkládat žádné finance a novou službou jim pomáháme měnit finanční návyky,“ citují Peníze.cz Lukáše Pudila, šéfa oddělení personalizace v České spořitelně.

Jak nová funkce v Georgi s názvem Platím a spořím funguje:

1. Po aktivaci služby v bankovnictví George se každá platba debetní kartou v obchodě nebo na internetu zaokrouhlí na nejbližších 10 korun nahoru.
2. Výše zaokrouhlené částky se automaticky odešle na spořicí účet klienta.
3. Klient si může v případě zájmu navýšit zaokrouhlenou částku o dalších 10, 20 nebo 30 korun.
4. Službu mohou využívat i klienti, kteří dosud spořicí účet nemají. Při zapnutí funkce Platím a spořím si ho jednoduše založí v bankovnictví George.

Klienti si v pilotní verzi dohromady našetřili 58,3 milionu korun. Průměrně každý provedl 16 plateb kartou a ušetřil 240 korun.

Podobnou službu nabízí i Equa bank s názvem Drobné investování nebo ČSOB, která ji pojmenovala ČSOB Drobné, případně mBank se svým mSpořením.

Domů
Sdílet
Diskuse