Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Karolína Fejtová
3. února 2024 v 7:44
Čas čtení 1:05

Je tohle ještě umění? Mrtvá kočka v přerovské galerii vyvolala vlnu reakcí

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Je tohle ještě umění? Mrtvá kočka v přerovské galerii vyvolala vlnu reakcí
Zdroj: Unsplash/Hang Niu

Dílo Ukolébavka od ukrajinské autorky Margarity Ivy vyvolalo na internetu spoustu reakcí. Teď je schované za roletou. Jaký na něj máš názor ty?

Toto umělecké dílo představuje mrtvou kočku zalitou do epoxidu. Je vystaveno ve Window Gallery v Přerově. „Výstavy jsou v galerii koncipovány tak, že každá z nich představuje jen jedno dílo od jednoho umělce,“ řekl pro web Novinky.cz Robert Runták, sběratel uměleckých děl, který stojí za jeho vystavením.

2. února 2024 v 14:34 Čas čtení 1:00 Domácí úkoly se v Česku nezakážou, mohly by však mít jinou podobu Domácí úkoly se v Česku nezakážou, mohly by však mít jinou podobu

Sám předpokládal, že dílo vzbudí reakce a bude kontroverzní, ale že bude odezev tolik, nečekal. Pod jeho facebookovým postem, kde dílo s mrtvou kočkou zveřejnil, se objevilo ke stovce komentářů. Většině lidí se dílo nelíbí nebo ho nechápou. „Umění to není, jen ubohost autora,“ okomentoval příspěvek Pavel Foretník. „Já jsem se teda ráno pěkně lekla, když jsem jela okolo,“ napsala Jitka Vymazalová. Narážela tím na fakt, že všechna díla jsou v galerii vystavená tak, aby je mohl spatřit jakýkoliv kolemjdoucí. „Když čtu diskusi, je to skutečně umění, co budí emoce. Doslova,“ poznamenala Christine Louvalou.

Runták na ohlasy reagoval tím, že dal veřejnosti možnost hlasovat v anketě o dalším osudu díla. Členové sociální skupiny Přerováci rozhodli, že dílo zůstane do konce výstavy (29. února) zakryté roletou.

V postu, kde oznámil výsledek hlasování, sdílel i pár reakcí na anketu. „Doufám, že kočka bude schovaná za roletu a vznikne tak speciální přerovská verze Schrödingerovy kočky, kdy kočka zároveň vystavená je i není,“ napsal Václav Dejčmar. „Ta anketa není o kočce, ale o Přerovácích, 60 procent malosti a zaprděnosti,“ vyjádřil se Pavel Skulil.

Umělkyně původem z Ukrajiny studuje na pražské vysoké škole UMPRUM. Ve svých dílech se zabývá otázkou smrti. Není to poprvé, co se rozhodla pro zalití mrtvých zvířecích těl epoxidem. V její vernisáži „Mortal Hearts, Immortal Souls“ tato zvířata vyjadřují proměnu zesnulých duší. Všechna z nich zemřela přirozenou smrtí. 

Domů
Sdílet
Diskuse