Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Karolína Fejtová
6. března 2024 6:29
Čas čtení 0:30

Poláci našli tři balony s nápisy v azbuce, může se jednat o špionáž

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Poláci našli tři balony s nápisy v azbuce, může se jednat o špionáž
Zdroj: Twitter/Chase Doak

Během neděle a pondělí spadly na území Polska tři meteorologické balony, které měly popisy v azbuce.

První balon nalezl polský občan v neděli ráno, policii objekt nahlásil až poté, co se objevily informace o dalších dvou. Původně se mělo za to, že se jedná o vojenské objekty, později ale bylo upřesněno, že žádné armádě nepatří.

5. března 2024 13:37 Čas čtení 0:36 Policie hledá muže, který přepadl a znásilnil ženu v Kunratickém lese. Prosí veřejnost o pomoc Policie hledá muže, který přepadl a znásilnil ženu v Kunratickém lese. Prosí veřejnost o pomoc

Balony se našly v obcích Kerwik a Harsz. „Takových incidentů s meteorologickými balony jsme v regionu zaznamenali již mnoho,“ citují Novinky.cz mluvčího varmijsko-mazurské policie Rafała Jackowského. Podle polského rádia RMF24 by všechny tři meteorologické balony mohly pocházet z Kaliningradské oblasti, která s Varmijsko-mazurským vojvodstvím sousedí.

Meteorologické balony se používají k měření tlaku, rychlosti nebo teploty větru v atmosféře. Některé státy je však používají ke špionáži. Na rozdíl od družic se totiž mohou pohybovat blíže k Zemi, takže mohou být záběry pořízené kamerou jasnější. Například Čína takové balony vyslala do celého světa.

Domů
Sdílet
Diskuse