Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Refresher News Česko
Otevřít v aplikaci RNews
Stáhnout
X
Karolína Fejtová
10. března 2024 14:20
Čas čtení 0:49

Jednou za 250 let. Nad touto částí Evropy se vyskytne vzácný klimatický jev, teploty prudce klesnou

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Jednou za 250 let. Nad touto částí Evropy se vyskytne vzácný klimatický jev, teploty prudce klesnou
Zdroj: TASR/Erika Ďurčová

Klimatický jev, který postihne Velkou Británii, je známý jako náhlé stratosférické oteplení. Může způsobit, že teploty klesnou hluboko pod nulu.

Tato povětrnostní fronta se odehrává vysoko v zemské atmosféře, a to již potřetí od listopadu loňského roku. Toto stratosférické oteplení je tak vzácné, že je to poprvé od počátku záznamů, kdy se během jedné zimy vyskytla tři. Informaci přinesl web Mirror.

10. března 2024 11:30 Čas čtení 0:50 Předpověď počasí: Česko bude trápit vítr a mírně se ochladí. Podívej se, kolik bude stupňů Předpověď počasí: Česko bude trápit vítr a mírně se ochladí. Podívej se, kolik bude stupňů

„Ačkoli jsme to ještě nezažili, nedávno jsme zdokumentovali, že během jedné zimy mohou nastat tři bezprecedentní stratosférická oteplení. Naše výzkumná práce s využitím několika počítačových simulací ukázala, že k tomu může dojít přibližně jednou za 250 zim. Ačkoli je to velmi vzácné, zjistili jsme také, že šance na výskyt více takových událostí se zvyšuje během období El Niño, a tak se šance na výskyt více událostí tuto zimu zvyšuje,“ uvedl profesor Adam Scaife, vedoucí oddělení dlouhodobých předpovědí meteorologického úřadu.

Sníh na Velikonoce

Tento fenomén obvykle vede k období chladného počasí a sněhu, objevit se má na začátku týdne v místech s vyšší nadmořskou výškou. Je způsoben zvýšením teploty ve stratosféře, která v polárním víru stahuje studený vzduch dolů. To způsobuje změnu tryskového proudění, které může následně vytvářet „oblasti blokujícího tlaku“, v nichž nad Spojeným královstvím zůstávají po delší dobu chladné podmínky.

Podle jednoho z meteorologů Nicka Finnise je díky tomuto jevu pravděpodobnější, že v Británii bude o Velikonocích sněžit, než že se lidé dočkají bílých Vánoc.

Domů
Sdílet
Diskuse