Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vyzkoušej REFRESHER+ jen za 25 Kč
Vincenc Novák
10. dubna 2024 13:21
Čas čtení 0:53

Trump by chtěl válku na Ukrajině ukončit do 24 hodin. Jeho plán má ale mouchy

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Trump by chtěl válku na Ukrajině ukončit do 24 hodin. Jeho plán má ale mouchy
Zdroj: AP Photo/John Locher

Bývalý americký prezident Donald Trump v minulosti opakovaně prohlašoval, že by v případě svého znovuzvolení do Bílého domu dokázal válku na Ukrajině do 24 hodin ukončit. Americký deník Washington Post nyní jeho plán podrobně popsal.

Trump by se podle deníku mohl pokusit válku ukončit tím, že zatlačí na Ukrajinu, aby se vzdala některých svých území, konkrétně oblasti Donbasu a poloostrova Krym. Podle expertů by však toto řešení znamenalo legitimizaci změny hranic vojenskou cestou. Ze strany Spojených států by se jednalo o obrovskou zahraničněpolitickou otočku, neboť administrativa současného prezidenta Joea Bidena klade důraz na omezení ruské agrese a poskytování vojenské pomoci napadené zemi.

19. března 2024 9:46 Čas čtení 1:03 Je Trump na dně? Čas na složení 464milionové kauce se krátí, bývalý prezident prý nemá peníze Je Trump na dně? Čas na složení 464milionové kauce se krátí, bývalý prezident prý nemá peníze

Výměna území za příměří by Ukrajinu dostala do horší pozice. Napadená země by navíc neměla žádné záruky, že Rusko v budoucnu neobnoví vojenské akce, jako se to stalo již v minulosti. 

Plán čelí odporu

Trumpovi se tento plán podle informací deníku snaží rozmluvit jeho nejbližší republikánští spolupracovníci. Jedním z nich je například senátor Lindsey Graham, který s bývalým prezidentem podle svých slov o Ukrajině hovoří sto procent svého času. „Musí za to zaplatit nějakou cenu. Na konci toho nemůže vyhrát,“ řekl Graham na účet Putina.

Trumpova kampaň se ke spekulacím odmítla vyjádřit. „Jakékoli spekulace o plánu prezidenta Trumpa pocházejí z nejmenovaných a neinformovaných zdrojů, které nemají ponětí, o co jde a co se stane,“ uvedla mluvčí kampaně Karoline Leavitt, podle níž je exprezident jediný, kdo mluví o zastavení zabíjení. 

29. března 2024 9:39 Čas čtení 0:40 Rusko podniklo další útok na ukrajinskou energetiku, nebezpečí hrozí i Kyjevu Rusko podniklo další útok na ukrajinskou energetiku, nebezpečí hrozí i Kyjevu

Předpokládaný republikánský kandidát v podzimních prezidentských volbách se o svém 24hodinovém plánu na ukončení konfliktu nechal v minulosti slyšet již několikrát, konkrétní kroky však vždy odmítl specifikovat.

Domů
Sdílet
Diskuse