Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Karolína Fejtová
8. května 2024 7:07
Čas čtení 0:31

MAPA: Pozor na klíšťata. Podívej se, jestli budou aktivní i u tvého bydliště

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
MAPA: Pozor na klíšťata. Podívej se, jestli budou aktivní i u tvého bydliště
Zdroj: Pexels

Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) zveřejnil index aktivity klíšťat, ze kterého je patrné, že jejich přítomnost bude vysoká. Ve středu se budou nacházet skoro na většině území Česka, ve čtvrtek se jejich aktivita ještě zvýší.

Klíšťatům nejlépe svědčí teplé a vlhké prostředí. „Zvýšení či snížení teploty v daném období, změny ve srážkových úhrnech a v sezónnosti počasí mají velký vliv na vývoj klíšťat a potenciální přenos infekčních onemocnění těmito parazity,“ uvádí ČHMÚ. 

7. května 2024 13:07 Čas čtení 0:49 VIDEO: Na Českobudějovicku se objevilo gustnado, jev podobný tornádu VIDEO: Na Českobudějovicku se objevilo gustnado, jev podobný tornádu

Meteorologové vypočítávají index podle teploty a vlhkosti vzduchu, stupeň aktivity se pohybuje na stupnici od jedné do pěti. „Při vyšší aktivitě klíšťat je větší riziko, že nás klíšťata nakazí některou nemocí, kterou přenáší,“ vysvětluje ČHMÚ. 

V sobotu bude riziko vysoké. Na stupeň čtyři dosáhne na většině území Česka, a to všude mimo Karlovarský, Plzeňský a Jihočeský kraj, kousek Vysočiny, Ústeckého a Středočeského kraje.

klíšťata
Zdroj: Český hydrometeorologický ústav

Ve čtvrtek se situace zhorší, na pár místech Česka stupeň dosáhne pětky, tedy maximálního rizika. V ostatních částech republiky bude index vysoký. Pokud se tedy chytáš ven, tak se po příchodu raději prohlédni.

klíšťata
Zdroj: Český hydrometeorologický ústav
Domů
Sdílet
Diskuse