Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Anna Vondráková
9. května 2024 9:03
Čas čtení 0:34

Ve Španělsku řádí krvácivá horečka. Nakažení hrozí klíštětem i člověkem

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Ve Španělsku řádí krvácivá horečka. Nakažení hrozí klíštětem i člověkem
Zdroj: Unsplash / Erik Karits

Španělští experti apelují na dodržování preventivních opatření a varují před šířením.

Minulý týden ve městě Salamanka podlehl nemoci starší muž a virus byl již zaznamenán v pěti různých oblastech na jihu Španělska. Podle webu CNN bylo ve světě již potvrzeno pět úmrtí na různých kontinentech. K rozšíření nemoci pravděpodobně přispěly změny klimatu a přesuny zvířat.

8. května 2024 13:17 Čas čtení 0:59 Cestující RegioJetu zažili netradiční cestu. Pustily se do nich štěnice Cestující RegioJetu zažili netradiční cestu. Pustily se do nich štěnice

Většina případů nemoci je asymptomatická či mírná. „Onemocnění je charakterizováno náhlým nástupem příznaků podobných chřipce (horečka, bolest hlavy, myalgie a malátnost), světloplachostí, bolestmi břicha, průjmem a zvracením,“ uvádí Státní zdravotnický ústav. U těžkých případů pak může docházet ke krvácení z různých systémů.

Krymsko-konžskou hemorhagickou krvácivou horečku ve Španělsku dle webu El Comercio přenáší především klíšťata. Doba mezi kousnutím a projevem prvních příznaků se pohybuje mezi třemi a 13 dny. Virus ale může přejít i z nemocného člověka na dalšího, a to prostřednictvím krve či tekutin. Úřady varují místní i turisty, aby si dali na klíšťata pozor. Chránit doporučují i domácí mazlíčky.

Domů
Sdílet
Diskuse