Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Anna Vondráková
9. května 2024 11:28
Čas čtení 0:43

Obnova Českého Švýcarska po požárech: Daří se houbám a břízám

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Obnova Českého Švýcarska po požárech: Daří se houbám a břízám
Zdroj: Wiki Commons

Téměř před dvěma lety zničil požár v národním parku České Švýcarsko prakticky veškerou vegetaci. Les se naštěstí daří postupně formovat zpět.

„Příroda oheň zná a je na něj dobře připravena,“ uvedl pro web Novinky.cz mluvčí správy parku Tomáš Salov. Ačkoliv po požáru na spoustě míst zůstaly jen ohořelé planiny, les se začal prakticky okamžitě obnovovat.

9. května 2024 9:03 Čas čtení 0:34 Ve Španělsku řádí krvácivá horečka. Nakažení hrozí klíštětem i člověkem Ve Španělsku řádí krvácivá horečka. Nakažení hrozí klíštětem i člověkem

Zatím se daří spíše houbám a mechům. Mezi stromy převládají břízy. „Zastoupeny jsou i další druhy, jako je topol osika. Najdeme ale i jiné, například jeřáb obecný, borovici lesní nebo duby,“ sdělil Salov. V parku také nalezneme místa, která požár nijak nezasáhl.

Na území se tak momentálně rozkládá nejmenší přirozeně vzniklý les v Česku, to však neznamená, že to tak zůstane. „Postupem času bude stárnout,“ připomněl Salov. „Je to nepřetržitý proces růstu, zániku a obnovy. To, že je zdejší les právě mladý, neznamená, že je nějakým způsobem neúplný či méně hodnotný,“ dodal.

Obnovu však může narušit počasí, problémem dle mluvčího nejsou ani tak výkyvy teplot, jako nedostatek srážek. „Pokud bude pokračovat sucho a teplo, může to mít vliv na vývoj a přežití některých dřevin, podle toho, jak dobře takové extrémní podmínky snášejí,“ upozornil. Záleží tak na vývoji v následujících měsících, meteorologové však slibují spíše vlny sucha a horka. 

Domů
Sdílet
Diskuse