Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Ilona Hobzová
3. června 2024 v 14:58
Čas čtení 0:54

Volby do EP: Kdo vede v posledních průzkumech a jak si vybrat?

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Volby do EP: Kdo vede v posledních průzkumech a jak si vybrat?
Zdroj: Unsplash/Arnaud Jaegers/na voľné použitie

Chceš jít volit do Evropského parlamentu, ale nevíš, komu dát hlas? Zkus volební kalkulačku.

Podle exkluzivního průzkumu agentury STEM/MARK pro CNN Prima News by volby do Evropského parlamentu vyhrálo hnutí ANO, a to se ziskem 23,1 procenta hlasů. Těsně druhá by se umístila koalice SPOLU se 21,5 procenta hlasů. 

28. května 2024 v 8:12 Čas čtení 0:36 Volby do europarlamentu se blíží. Jak si zařídit voličský průkaz? Volby do europarlamentu se blíží. Jak si zařídit voličský průkaz?

Třetí by skončilo hnutí STAN, které má ale zisk nižší než ANO a SPOLU, a to 10,3 procenta. Europoslance a europoslankyně by získala ještě tři uskupení: SPD a trikolóra (9,5 procenta), Piráti (9,4 procenta) a Stačilo! (8,1 procenta). Naopak pod pětiprocentní hranicí potřebnou pro zisk mandátů se podle průzkumu umístí koalice Přísaha a Motoristé sobě (4,7 procenta), SOCDEM (2,9 procenta), Svobodní (2,7 procenta) či Zelení (1,9 procenta). Strana PRO Jindřicha Rajchla by podle průzkumu měla 1,8 procenta. 

„Při přepočtu na mandáty by ANO obsadilo v Evropském parlamentu šest křesel ze 21, na které má Česko nárok. Stejný počet mandátů by měla i koalice Spolu. Tři křesla by získali Starostové a po dvou mandátech by měla koalice SPD s Trikolorou, Piráti a Stačilo!,“ doplnila stanice CNN Prima News.

3. června 2024 v 10:17 Čas čtení 0:42 Tyhle bankovky si vyměň. Zatím můžeš kdekoli, od července jen na sedmi pobočkách Tyhle bankovky si vyměň. Zatím můžeš kdekoli, od července jen na sedmi pobočkách

Pokud chceš jít k volbám, ale nevíš, komu dát svůj hlas, může ti pomoci volební kalkulačka. Na internetu jich najdeš určitě dost. Základní z webu volebnikalkulacka.cz obsahuje 42 otázek a zabere ti zhruba deset minut. K dispozici je také expresní kalkulačka, která má 25 otázek a budeš ji mít vyplněnou za pět minut. Kalkulačka je projektem neziskové organizace KohoVolit.eu, otázky položila všem kandidujícím subjektům a lidem.

Domů
Sdílet
Diskuse