Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vyzkoušej klub Refresher+ už od 0 Kč 😱
Vincenc Novák
14. června 2024 v 9:01
Čas čtení 0:37

Druhá kubánská krize? Ke karibskému ostrovu dorazily ruské lodě i americká ponorka

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Druhá kubánská krize? Ke karibskému ostrovu dorazily ruské lodě i americká ponorka
Zdroj: U. S. Navy via Getty Images/Dave Fliesen

Armády Spojených států a Ruska demonstrují svoji sílu u ostrova Kuba v Karibském moři. Během uplynulého týdne ke břehům „ostrova svobody“ dorazily ruské válečné lodě, o den později se v zátoce Guantanámo objevila americká útočná ponorka USS Helena.

„Rychlá útočná ponorka USS Helena je v zátoce Guantánamo na Kubě v rámci rutinní návštěvy přístavu. Proplouvá geografickou oblastí, kterou má na starost Jižní velitelství USA, a plní svou misi zajišťující globální námořní bezpečnost a národní obranu. Vyslání plavidla a jeho cesta byly předem naplánovány,“ uvedlo na X Jižní velitelství americké armády. 

10. dubna 2024 v 9:50 Čas čtení 0:50 Plány USA na jadernou válku: Takto by vypadal konec světa Plány USA na jadernou válku: Takto by vypadal konec světa

Jak informuje agentura AP, americká ponorka na Kubu dorazila poté, co se v oblasti objevily ruské válečné lodě. Podle kubánské vlády lodě připluly v rámci přátelských vztahů obou zemí. Skutečným důvodem jejich návštěvy je však podle agentury připravované námořní cvičení, které budou USA monitorovat, přestože pro ně nepředstavuje žádnou hrozbu. 

Ostrov Kuba je historicky místem rusko-americké konfrontace. V roce 1962 se odehrála tzv. kubánská krize, která spočívala v rozmístění sovětských jaderných raket na ostrově, což byla odpověď na umístění těch amerických v Turecku. Toto napětí tehdy hrozilo přerůst v otevřený jaderný konflikt, výsledkem však naopak bylo odstranění rozmístěných raket a zavedení horké linky mezi Moskvou a Washingtonem.

Domů
Sdílet
Diskuse