Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Aneta Gospičová
15. června 2024 v 16:00
Čas čtení 0:28

Sedmiletého chlapce v Chorvatsku uštkl nejjedovatější had v Evropě. Hadi se stále častěji vyskytují v blízkosti lidských obydlí

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené

Co se děje: Chlapce v Chorvatsku uštkla zmije růžkatá.

  • Sedmiletého chlapce poblíž města Trogir nedaleko Splitu uštkla zmije růžkatá.
  • Jedná se o nejjedovatějšího a nejnebezpečnějšího hada v Evropě, upozorňuje iMeteo.
  • Chlapec byl převezen do nemocnice, kde byl jeho stav stabilizován.
  • Hadi se stále častěji objevují v místech v blízkosti lidských obydlí.

Proč je to důležité: Zvýšený výskyt hadů v blízkosti lidských obydlí může být důsledkem změn v jejich životním prostředí, způsobených například klimatickou krizí. Chorvatsko je oblíbenou destinací českých turistů, pro které to představuje potenciální hrozbu.

Širší souvislosti: Zmije růžkatá se zdržuje především na suchých místech v křovinatých porostech, na okrajích lesů, na slunných kamenitých horských svazích, travnatých plochách, v opuštěných zahradách nebo kamenných zídkách. Pokud se dostaneš do kontaktu s nebezpečným hadem, co nejrychleji odejdi a zavolej pomoc.

1. června 2024 v 15:33 Čas čtení 0:49 Léto v Chorvatsku: Na co si dát pozor při cestě autem? Léto v Chorvatsku: Na co si dát pozor při cestě autem?
Domů
Sdílet
Diskuse