Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vyzkoušej klub Refresher+ už od 0 Kč 😱
Magdalena Trajerová
24. července 2024 v 10:08
Čas čtení 0:58

Na prezidentské sídlo v Soulu dopadly balóny s odpadky. Severní Korea se mstí za vysílání K-popových písní

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Na prezidentské sídlo v Soulu dopadly balóny s odpadky. Severní Korea se mstí za vysílání K-popových písní
Zdroj: TASR/AP

Na sídle prezidentské kanceláře v Soulu přistály balóny s odpadky ze Severní Koreje. Sever tak reaguje na jihokorejské vysílání K-popových písní a propagandistických zpráv na demilitarizované území.

Balóny s odpadky dopadly na budovu prezidentské kanceláře. Je to tak poprvé, co byl prezidentský komplex v Soulu přímo zasažen jedním z tisíce vyslaných balónů s odpadky, které Severní Korea od začátku května vyslala. Zásah oblasti chráněné desítkami vojáků a bezletovou zónou přiměl Soul k mobilizaci chemických zásahových sborů. Ty po prošetření vyvrátily, že by se jednalo o zdraví nebezpečný materiál. Podle jihokorejských médií nezpůsobily balóny v prezidentském sídle ani žádné škody.

20. července 2024 v 8:00 Čas čtení 7:44 Jela jsem do Egypta jako animátorka. Bydlela jsem v ruině, 20 hodin denně pracovala a na měsíc se stala „manželkou“ svého kolegy Jela jsem do Egypta jako animátorka. Bydlela jsem v ruině, 20 hodin denně pracovala a na měsíc se stala „manželkou“ svého kolegy

Od konce května se jednalo o již desátý let odpadků. Z více než dvou tisíc vyslaných balónů dopadl na Jižní Koreu odpadový papír, nedopalky od cigaret, zbytky látek, ale dokonce i hnůj. Severní Korea uvedla, že tak činí v odpovědi na jihokorejské aktivisty, kteří přes hranice vysílají politické letáky.

Odborníci tvrdí, že pokud by se jednalo o cílený útok na prezidentské sídlo, mohlo by to rozpoutat silnou reakci Jižní Koreje.

K obnovení letů balónů s odpadky se Sever uchýlil po posílení jihokorejského vysílání K-popových písní a propagandistických zpráv v první linii podél pozemní hranice. Vysílání má za úkol demoralizovat severokorejské vojáky.

24. července 2024 v 7:25 Čas čtení 0:40 Co má Rusko v plánu? Putinova pravá ruka se prořekla Co má Rusko v plánu? Putinova pravá ruka se prořekla

„Po mnoha letech rozdělení mohou Severokorejci textu K-popových písní jen stěží porozumět. Hudba je ale veselá a neodpovídá obrazu, který se o okolním světě snaží Severní Korea nastavit. I proto může být trnem v oku jejím lídrům,“ vysvětlila pro Refresher koreanistka Monika Hálová.

Ačkoliv balóny zatím nezpůsobily žádné větší škody, vyvolávají mezi obyvatelstvem Jižní Koreje obavy. Hrozí riziko, že by země mohla shazovat nebezpečné materiály, jako jsou biologické a chemické látky.

Domů
Sdílet
Diskuse