Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vyzkoušej klub Refresher+ už od 0 Kč 😱
Anna Vondráková
1. srpna 2024 v 9:56
Čas čtení 1:42

Chystáš se na dovolenou? Dej si pozor na pravidla v jednotlivých destinacích

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Chystáš se na dovolenou? Dej si pozor na pravidla v jednotlivých destinacích
Zdroj: Unsplash/S Migaj/na voľné použitie

V mnoha turisticky oblíbených zemích totiž místním už došla trpělivost.

Návštěvníky tak například polévají vodou v restauracích, křičí na ně a pořádají demonstrace. Příčinou však není jen jejich přemíra, ale i to, že návštěvníci nedodržují místní pravidla a narušují tak běžný život.

Asi nejznámější a největší jsou protesty v Barceloně. Na sociálních sítích se objevila videa obyvatel, jak chodí po městě, stříkají turisty vodními pistolkami a křičí „Tourists go home (Turisté, běžte domů).“

1. srpna 2024 v 7:34 Čas čtení 1:18 Netopýr se vzteklinou pokousal zoologa v Ostravě. Ministerstvo chystá očkování Netopýr se vzteklinou pokousal zoologa v Ostravě. Ministerstvo chystá očkování
@trtworld Thousands of protesters in Barcelona sprayed tourists with water in popular tourist areas on June 6. Barcelona has seen a huge rise in housing prices in recent years, with some government officials blaming high tourist rates. Barcelona’s Mayor Jaume Collboni announced a plan in June to phase out all short-term rentals by 2028 — an unexpectedly drastic move by authorities seeking to rein in soaring housing costs and make the city liveable for its residents. #barcelona#spain#protests♬ original sound - TRT World

Starosta města tak chystá hned několik omezení. Zvýšit by se měla daň pro cestující na výletních lodích. A již od letoška turisté zaplatí více za městský poplatek. Kvůli bytové krizi by také až 10 tisíc bytů mohlo přijít o licenci k ubytování turistů.

Nová pravidla čekají i španělskou Sevillu. Vadí jim především rozlučky se svobodou, kde lidé chodí jen ve spodním prádle, nebo v oblečení se sexistickými nápisy. Úřady se je chystají zakázat.

Problémy letos zažila i Mallorca. Turisty oblíbený ostrov zavedl hned několik opatření proti nevychovaným návštěvníkům. Jde o vysoké pokuty za graffiti nebo samolepky, kouření na pláži, plivání či močení na ulici nebo za nepojištěné elektrokoloběžky. Během jejich řízení je také zakázáno nosit sluchátka a nelze ani projíždět pěšími zónami.

21. října 2024 v 10:30 Čas čtení 1:04 Máš už dost podzimního počasí? Milka vyhlásila soutěž, ve které můžeš každý den vyhrát dovolenou nebo 5 000 Kč Máš už dost podzimního počasí? Milka vyhlásila soutěž, ve které můžeš každý den vyhrát dovolenou nebo 5 000 Kč

Zakázáno je dále pití alkoholu na veřejných prostranstvích a narušování klidu. V ulicích se pak lidé nesmějí pohybovat „nazí či polonazí“. Jde hlavně o snahu zakázat turistům chodit po městě jen v plavkách.

Nadměrným množstvím turistů byly zasaženy i Kanárské ostrovy. Místní úřady se teď snaží jejich počty omezit a do budoucna chtějí například zabránit tomu, aby zde cizinci kupovali nemovitosti, přísnější pravidla čekají také krátkodobé pronájmy. Další přísná pravidla se týkají kouření, momentálně platí zákaz jen na plážích, do budoucna by se ale na seznam mohly přidat i bary, restaurace, nemocnice, sportoviště a zastávky. 

31. července 2024 v 15:44 Čas čtení 1:28 Praha 1 chce zakázat oblíbené pub crawls. Hluční turisté prý narušují veřejný prostor Praha 1 chce zakázat oblíbené pub crawls. Hluční turisté prý narušují veřejný prostor

Dovolená v Chorvatsku neodmyslitelně patří k českému létu. Ve městě Dubrovník ale už místní nápor turistů také nezvládají. Vadí jim především hluk, například zvuky koleček od kufrů na dlažebních kostkách. Na některých místech tak platí povinnost odkládat zavazadla do speciálních boxů. 

Zakázáno je také lézt na památky, konzumovat alkohol na veřejnosti a spát či močit na veřejných místech. Město se také chystá omezit ubytování pro turisty.

Domů
Sdílet
Diskuse