Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vincenc Novák
6. srpna 2024 v 10:42
Čas čtení 0:56

Letošní zima může být nejhorší v historii. Ochlazení má přijít v říjnu

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Letošní zima může být nejhorší v historii. Ochlazení má přijít v říjnu
Zdroj: OOCR CENTRAL SLOVAKIA

Neobvyklý jev nad jižním pólem může zásadním způsobem ovlivnit počasí během nadcházející zimy.

I když se Země prudce otepluje, vliv na zimní počasí v našich zeměpisných polohách by to mohlo mít přesně opačný. Meteorologové zaznamenali nad jižním pólem silné stratosférické oteplení, které by v následujících měsících mohlo vyvolat anomálie v počasí. Ty se mohou projevit na jižní i na severní polokouli. Upozorňuje na to server Severe Weather

Oteplování stratosféry není meteorologům nijak cizí, na severním pólu se totiž odehrává poměrně často. Na jižním cípu planety se však jedná o velkou vzácnost. Vysoké teploty  uplynulých týdnů zhruba od poloviny července narušují takzvaný jižní polární vír. Zjednodušeně jde o systém proudění vzduchu do vysokých vrstev atmosféry, které určují, jak se na polokouli chovají srážky i teploty.

7. srpna 2024 v 14:30 Čas čtení 3:37 Tohle je 12 nejlepších plavek léta. Koukni na trendy, které mají největší hype Tohle je 12 nejlepších plavek léta. Koukni na trendy, které mají největší hype

Změna teplot přijde rychle

Z nejnovějších analýz vyplývá, že narušení víru může vést k mnohem větším změnám, než se původně očekávalo. Meteorolog Jan Schenk z portálu The Weather Channel varuje, že Evropa se musí připravit na chladnější zimu, než na jakou byla v posledních letech zvyklá. Zatímco ještě v září může být místy i 30 stupňů, během října půjdou teploty rychle dolů.

„Už nemůžeme očekávat velká vedra. V září je 30 stupňů stále možných, ale jen zřídka. V říjnu budou letní dny až do 25 stupňů,“ uvedl Schenk s tím, že změna z deštivého podzimu na chladnou zimu by měla být rychlá. Příští zima tak může být ve své důsledku krutá a větrná. Podle některých odhadů by se dokonce mohlo jednat o nejintenzivnější zimu v historii. 

Domů
Sdílet
Diskuse