Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vincenc Novák
20. srpna 2024 v 14:39
Čas čtení 0:34

Zemřela nejstarší osoba na světě. Ženě ze Španělska bylo 117 let

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Zemřela nejstarší osoba na světě. Ženě ze Španělska bylo 117 let
Zdroj: Wikimedia Commons

Španělka Maria Branyas Morera zemřela ve spánku.

Žena se narodila v roce 1907 v USA a během svého života prožila dvě světové války či občanskou válku ve Španělsku. „Maria Branyas nás opustila. Zemřela, jak si přála: ve spánku, klidně a bez bolesti,“ uvedli příbuzní na sociální síti X s tím, že si budou navždy pamatovat její laskavost. 

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený Guinness World Records (@guinnessworldrecords)

Jak informuje deník The Guardian, posledních dvacet let života strávila žena v domově důchodců ve městě Olot na severovýchodě Španělska. 

6. dubna 2024 v 7:27 Čas čtení 0:24 Zemřel další nejstarší muž světa. Titul měl jen dva dny Zemřel další nejstarší muž světa. Titul měl jen dva dny

Branyas byla Guinnessovou knihou rekordů uznána jako nestarší člověk na světě v lednu 2023 poté, co ve 118 letech zemřela francouzská jeptiška Lucile Randon. V roce 2020 se několik týdnů po svých 113. narozeninách nakazila covidem, ze kterého se plně zotavila. 

Nejstarší zaznamenanou osobou v dějinách je Francouzka Jeanne Louise Calment, která zemřela v roce 1997 ve věku 122 let a 164 dní.

Domů
Sdílet
Diskuse