Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vincenc Novák
21. srpna 2024 v 10:30
Čas čtení 1:04

Nová stanice metra Depo Zličín nebude. Podle Hřiba by byla zbytečná, její architekt se brání

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Nová stanice metra Depo Zličín nebude. Podle Hřiba by byla zbytečná, její architekt se brání
Zdroj: WikimediaCommons/volně k užití

Depo Zličín mělo být 62. stanicí v síti pražského metra. Podle původních plánů měla nová stanice obsloužit plánované záchytné parkoviště a rozsáhlou výstavbu, která se v oblasti plánuje.

Jak informoval deník ZDopravy.cz, pražský dopravní podnik ukončil plány na novou konečnou linky B na popud vedení hlavního města. Podle náměstka pro dopravu a bývalého primátora Zdeňka Hřiba (Piráti) by stanici pravděpodobně nevyužíval dostatečný počet cestujících, aby její stavba dávala ekonomický a dopravní smysl. 

20. srpna 2024 v 13:55 Čas čtení 0:52 Žena zatčená na Lovestreamu je známá firma. Před pěti lety vyběhla polonahá na hřiště během zápasu Žena zatčená na Lovestreamu je známá firma. Před pěti lety vyběhla polonahá na hřiště během zápasu

Proti tomu se ohradil Hřibův předchůdce Adam Scheinherr (Praha Sobě), který poukázal na to, že nová stanice již obdržela pravomocné územní rozhodnutí a dopravní podnik již uzavřel i smlouvu s projektantem. 

„Proč odklad stavby nedává smysl? Celé depo brzy čeká kompletní rekonstrukce. S tím náš plán chytře počítal, koordinace by ušetřila náklady i čas. Takhle se v depu bude kopat dvakrát...,“ uvedl Scheinherr, podle nějž se již v místě nepočítá ani s výstavbou zmiňovaného parkoviště, které by mělo vzniknout v jiné poloze. 

20. srpna 2024 v 8:14 Čas čtení 0:54 Tohle je prý nejhezčí česká vesnice. Najdeš v ní i český Stonehenge Tohle je prý nejhezčí česká vesnice. Najdeš v ní i český Stonehenge

Architekt o ničem nevěděl

Poněkud překvapeně se pro server iRozhlas.cz o konci plánů vyjádřil samotný architekt stanice Petr Stolín, který se svým návrhem vyhrál v unikátní architektonické soutěži. Na otázku, zda věděl, že dopravní podnik projekt zastaví, odpověděl záporně. „Ne, neoznámili nám vůbec nic. Už delší dobu žijeme v absolutní nevědomosti ohledně toho, co se s metrem děje,“ uvedl Stolín.

Architekt také řekl, že ve svém návrhu vzal v potaz požadavek zadavatele, tedy zohlednit plánované záchytné parkoviště a bytovou výstavbu v okolí. Vyjádřil také naději, že rozhodnutí o ukončení projektu není definitivní.

Stanice Depo Zličín měla být novou konečnou linky B, jako jedna z mála stanic v pražském metru by byla povrchová. Jejím cílem bylo obsloužit plánovanou bytovou zástavbu a umožnit Středočechům plynulý přestup z auta na MHD již na samé hranici metropole. Se zahájením stavby se podle plánů počítalo do dvou let. 

Domů
Sdílet
Diskuse