Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Ondřej Mrázek
7. září 2024 v 12:07
Čas čtení 0:45

„Největší útok na New York od 11. září.“ Mladík plánoval střílet do Židů

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
„Největší útok na New York od 11. září.“ Mladík plánoval střílet do Židů
Zdroj: Unsplash / Todd Quackenbush

Kanadští a američtí vyšetřovatelé zadrželi muže, kterého obviňují z pokusu o nelegální vstup do USA s cílem spáchat jménem skupiny Islámský stát teroristický útok na židovské komunity v New Yorku.

Dvacetiletý Muhammad Shahzeb Khan, známý také jako Shahzeb Jadoon, byl podle BBC zadržen ve středu v Ormstownu v Quebecu, asi 19 kilometrů od hranic s USA. Podle amerických úřadů podezřelý plánoval vraždit Židy na výročí útoku Hamásu proti Izraeli ze 7. října, nebo během židovského svátku Jom Kippur 11. října. Vyšetřování vedla FBI v koordinaci s Královskou kanadskou jízdní policií (RCMP).

7. září 2024 v 9:20 Čas čtení 1:28 Prodejci zbraní budou mít povinnost hlásit podezřelé nákupy. Vláda tak reaguje na loňskou střelbu Prodejci zbraní budou mít povinnost hlásit podezřelé nákupy. Vláda tak reaguje na loňskou střelbu

„Díky silnému partnerství mezi Kanadou a USA můžeme veřejnost ujistit, že zatímco se jeho činy stupňovaly, nepředstavoval Khan před svým zatčením v žádném okamžiku bezprostřední hrozbu,“ uvedla v pátečním prohlášení RCMP.


Podezřelý se má 13. září dostavit k soudu v Montrealu. Podle pátečního prohlášení FBI plánoval útok se dvěma osobami, o kterých nevěděl, že jsou tajnými agenty. Vyzval tajné agenty, aby si pro útok opatřili pušky typu AR, munici a lovecké nože. 

7. září 2024 v 11:01 Čas čtení 0:35 AKTUÁLNĚ: Policie pátrá po muži, který v Praze obtěžoval nezletilé dívky. Jednu se pokusil odvést AKTUÁLNĚ: Policie pátrá po muži, který v Praze obtěžoval nezletilé dívky. Jednu se pokusil odvést

Podezřelý také zaplatil obchodníkovi s lidmi, aby ho propašoval na hranice USA, tvrdí prokuratura. Úředníci tvrdí, že ve zprávách, které posílal tajným agentům, uvedl, že New York je ideální pro útoky na Židy, protože má poměrně velkou židovskou populaci. Poznamenal také, že pokud se plán podaří, bude to „největší útok na území USA od 11. září 2001“.

Domů
Sdílet
Diskuse