Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Aneta Gospičová TASR
11. září 2024 v 9:59
Čas čtení 1:31

Harris je „horší než Biden“ a Trump je „ostuda“. Kandidáti na hlavu USA se setkali v ostré debatě

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Harris je „horší než Biden“ a Trump je „ostuda“. Kandidáti na hlavu USA se setkali v ostré debatě
Zdroj: TASR/AP

Debatu vysílala televize ABC. Kandidáti se setkali v Národním centru ústavy ve Filadelfii, podle dohodnutých pravidel bez obecenstva a s vypnutými mikrofony v době, kdy na otázky odpovídal jejich soupeř.

  • Prezidentský kandidát amerických republikánů Donald Trump a demokratická nominantka Kamala Harris se v úterý setkali v ostře sledované televizní debatě, své možná jediné před listopadovými volbami.
  • Už od úvodu prezentovali ostře rozdílné názory na budoucnost země i zahraniční politiku. Oba politici se dostali do sporů kolem interrupcí, zdravotnictví, migrace či Trumpových právních problémů.
  • Do detailů toho, co by dělali v případě vítězství, však moc nezacházeli. Konkrétní návrhy nezmínili ani při výměně názorů na válku v Pásmu Gazy a ruskou invazi na Ukrajině.
10. září 2024 v 17:01 Čas čtení 0:38 Zapálil a zabil bývalou partnerku, olympioničku z Ugandy. Teď sám zemřel na následky útoku Zapálil a zabil bývalou partnerku, olympioničku z Ugandy. Teď sám zemřel na následky útoku

Harris obvinila Trumpa, že je ochoten ukončit podporu Spojených států pro Ukrajinu, aby tak získal přízeň ruského prezidenta Vladimira Putina. Uvedla také, že jako viceprezidentka mluvila se zahraničními lídry a ti jí řekli, že Trump je „ostudou“. Exprezident zase tvrdil, že Harris nenávidí Izrael, což popřela s tím, že Izrael má právo bránit se.

Bývalá prokurátorka a současná viceprezidentka Harris se v úterní debatě ofenzivními vyjádřeními zjevně dostala exprezidentovi pod kůži, na což reagoval viditelně rozzlobeně. Řekla mimo jiné, že lidé z Trumpových mítinků odcházejí často předčasně „z únavy a nudy“. Trump, kterého podle Reuters frustruje množství lidí na akcích Harris, prohlásil, že jeho mítinky jsou „největší a nejúžasnější v historii politiky“.


Zopakoval také tvrzení, že demokraté umožňují do USA přicházet milionům migrantů, a zmínil nepodloženou konspirační teorii, podle níž haitští migranti ve městě Springfield ve státě Ohio „jedí psy“ a jiná domácí zvířata. Harris označila jeho slova za extrémní.


Trump během debaty znovu odmítl uznat porážku ve volbách v roce 2020 a tvrdil, že při svém nedávném vyjádření, že prohrál „o chlup“, jen žertoval.


Potvrdil příslib, že vyhostí miliony lidí, kteří jsou v zemi nelegálně, a varoval, že Harris je „horší než Biden“ a její politika by proměnila USA na Venezuelu. Harris a Bidena opakovaně nazval slabými a sebe politikem, kterého respektují lídři po celém světě. Odvolal se přitom na pochvalu maďarského premiéra Viktora Orbána, který podle něj řekl, že je „nejobávanějším člověkem“.


Překvapením bylo, že si Harris a Trump, kteří se dosud osobně nikdy nesetkali, na začátku diskuse podali ruce. Šlo o první podání ruky na televizní diskusi prezidentských kandidátů od roku 2016.

Anketa:
Kdo podle vás vyhraje volby v USA?
Donald Trump.
Kamala Harris.
Donald Trump.
28 %
Kamala Harris.
72 %
Domů
Sdílet
Diskuse