Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
ČTK
11. září 2024 v 13:42
Čas čtení 1:11

VÝSTRAHA: V Česku hrozí záplavy, meteorologové varují před extrémním nebezpečím

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
VÝSTRAHA: V Česku hrozí záplavy, meteorologové varují před extrémním nebezpečím
Zdroj: pxfuel/CC0/volně k užití

Meteorologové dnes vydali výstrahu na povodňové ohrožení s extrémním stupněm nebezpečí, která začne od pátku platit zejména pro východní polovinu republiky.

Ve čtvrtek dorazí do Česka velmi vydatné až extrémní srážky, které mohou v dalších dnech výrazně zvednout hladiny řek. Nejvíc má pršet v oblasti Jeseníků, kde má v nadcházejících čtyřech dnech spadnout i víc než 300 litrů vody na metr čtvereční. Nejvážnější povodňová situace nastane na řekách, které odvodňují toto pohoří a další horské oblasti na severovýchodě země. Některé řeky o víkendu výrazně překročí třetí stupeň povodňové aktivity.

11. září 2024 v 13:00 Čas čtení 0:31 FOTO: V Drážďanech se zřítil most do řeky Labe. Nehoda ochromila celé město FOTO: V Drážďanech se zřítil most do řeky Labe. Nehoda ochromila celé město
11. září 2024 v 12:04 Čas čtení 0:43 Porod na Plzeňsku: Matku v nemocnici musela hlídat policie, hrozil útok na dítě Porod na Plzeňsku: Matku v nemocnici musela hlídat policie, hrozil útok na dítě
11. září 2024 v 10:27 Čas čtení 1:00 Vrah v Hradci Králové ubodal 14letého chlapce. Policii řekl, že si nic nepamatuje Vrah v Hradci Králové ubodal 14letého chlapce. Policii řekl, že si nic nepamatuje

Extrémní srážky hrozí od čtvrtka do neděle. „V jihovýchodní polovině území a na horách na severovýchodě a severu Čech jsou očekávané úhrny mezi 150 až 250 milimetry (za čtyři dny). Největší srážkové úhrny očekáváme v oblasti Jeseníků, a to přes 300 milimetrů,“ uvedl ve výstraze Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). V dalších částech země bude déšť méně intenzivní, bude platit povodňová pohotovost. Výstraha na záplavy a intenzivní déšť se netýká západu Čech.

Od pátku hrozí zejména na severovýchodě a východě Česka záplavy, největší vzestupy hladin očekávají meteorologové během soboty a neděle. „V povodích, kde budou 24hodinové úhrny přesahovat hodnoty nad 120 milimetrů, předpokládáme i možnost výrazného překročení limitů pro třetí stupeň povodňové aktivity. Odtokově nejvýznamnější situaci očekáváme na tocích, které odvodňují Jeseníky a další severovýchodní horské oblasti. Situaci budeme průběžně upřesňovat,“ oznámil dnes kolem poledne ČHMÚ.

V 15:00 se k očekávaným srážkám a hrozícím záplavám vyjádří na tiskové konferenci na úřadu vlády ministr životního prostředí Petr Hladík (KDU-ČSL) a ředitel ČHMÚ Mark Rieder.

Domů
Sdílet
Diskuse