Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vyzkoušej klub Refresher+ už od 25 Kč 😱
Anna Vondráková
dnes 24. září 2024 v 17:11
Čas čtení 1:18

Hitler jako nový nebezpečný trend na TikToku? Videa s jeho proslovy sbírají miliony shlédnutí

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Hitler jako nový nebezpečný trend na TikToku? Videa s jeho proslovy sbírají miliony shlédnutí
Zdroj: Wikimedia/Bundesarchiv/na voľné použitie

Videa, kde jeho Hitlerovy proslovy čte umělá inteligence, mívají na síti i miliony shlédnutí. Diktátora se snaží se zobrazit jako klidného a racionálního.

V příspěvcích lidé buď používají lip sync (koordinaci pohybů rtů s namluveným audiem) či jen přidávají fotografii diktátora a proslov pustí do pozadí. Hitlera ve videích oslavují a snaží se jeho myšlenky propagovat, upozorňuje server Forward.

Někteří uživatelé se snaží podobné posty nahlašovat a aplikace je následně maže, nedaří se jim však udržovat s tvůrci tempo. Ačkoliv má TikTok i vlastní algoritmy pro kontrolu zveřejňovaného obsahu, v tomto případě je to velmi obtížné a regulace lze jednoduše obejít. 

Autora příspěvků je často prakticky nemožné identifikovat a videa přímo neobsahují otevřeně zakázané výrazy, jako jsou urážky. Použití umělé inteligence k přečtení Hitlerových projevů v angličtině také umožňuje projevy rychle vytvořit a v případě jejich odstranění je znovu zveřejnit v mírně odlišné verzi.

Ve videích se přitom jen zřídka objevuje jméno Adolfa Hitlera. Místo toho ho tvůrci označují jako „velkého“ nebo „rakouského malíře“, čímž odkazují na jeho nerealizovanou uměleckou kariéru. Obsah projevů použitých ve videích přitom není otevřeně nenávistný, v úryvcích Hitler například říká, že „nechtěl jít do války, ale byl k tomu donucen.“ Hovoří také o umění a kultuře.

24. dubna 2023 v 18:48 Čas čtení 0:54 TikTok zaplavil hoax o 24. dubnu. Co znamená? TikTok zaplavil hoax o 24. dubnu. Co znamená?

Šíření pomáhá tiktokový algoritmus

Touto taktikou chtějí uživatelé nacistu vykreslit jako hrdinu a velkého vůdce. Některé z nich jsou opatřeny titulky jako „co kdyby vyhrál“ a „jen poslouchejte.“ A zatímco některé komentáře alespoň vyjadřují skepsi k tomu, zda byl Hitler dobrým vůdcem, mnohé jeho projevům tleskají: „NENÍ to padouch.“

24. září 2024 v 10:52 Čas čtení 1:23 Meta, Tesla i Amazon jsou vážnou hrozbou pro demokracii, varuje zpráva. Nedodržování lidských práv je jejich nejmenší problém Meta, Tesla i Amazon jsou vážnou hrozbou pro demokracii, varuje zpráva. Nedodržování lidských práv je jejich nejmenší problém

„AH byl dobrý a laskavý člověk,“ píše další. Jiný uživatel také dodal: „Teď už chápu, proč ty proslovy nepřeložili dřív.“

Existence tohoto obsahu na platformě je zjevně nebezpečná a porušuje vlastní pravidla TikToku. Slouží však také jako vstupní brána k otevřenějšímu konspirativnímu obsahu. Algoritmus TikToku je totiž nastavený tak, aby lidi nasměroval na více toho, co je zřejmě zajímá, tím, že jim navrhuje podobná témata k vyhledávání, a tyto automatické návrhy zřejmě nepodléhají kontrole tak, jako zveřejněná videa.

12. srpna 2024 v 13:00 Čas čtení 0:38 VIDEO: Hvězda z Clash of the Stars zveřejnila video, kde hajluje. Hájí se tím, že gesto neznala VIDEO: Hvězda z Clash of the Stars zveřejnila video, kde hajluje. Hájí se tím, že gesto neznala
Domů
Sdílet
Diskuse