Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vyzkoušej klub Refresher+ už od 0 Kč 😱
Nina Miščíová TASR
dnes 6. října 2024 v 13:00
Čas čtení 0:29

Africkou zemí se prohnal smrtelný virus. WHO varuje před vysokým rizikem epidemie

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Africkou zemí se prohnal smrtelný virus. WHO varuje před vysokým rizikem epidemie
Zdroj: Getty Images/Gabriel Kuchta

Virem marburg se ve Rwandě od 27. září nakazily desítky lidí.

  • V africké zemi Rwanda se rozšířil smrtelný virus hemoragické horečky marburg. Země v pátek ohlásila 37 nakažení a 11 úmrtí, informuje portál science.org.
  • Marburg se šíří kontaktem s tělesnými tekutinami nakaženého.
  • Rwanda vyloučila zavedení lockdownu. Namísto toho vyzvala lidi, aby se vyhýbali tělesnému kontaktu.
6. října 2024 v 8:40 Čas čtení 0:48 PŘEDPOVĚĎ: Připrav se na opravdu podzimní počasí. Čekají nás mlhy i déšť PŘEDPOVĚĎ: Připrav se na opravdu podzimní počasí. Čekají nás mlhy i déšť

Širší kontext: Virus způsobuje vysoce infekční hemoragickou horečku, kterou často doprovází krvácení a selhání orgánů. Podle údajů Světové zdravotnické organizace až 88 procent nakažených onemocnění podlehne. Rwanda je připravena spustit klinické zkoušky vakcín a léků proti viru marburg.

Časopis Nature připomíná, že v současnosti je v různých stádiích vývoje několik vakcín proti této nemoci. Největší potenciál má látka, kterou vyvíjí očkovací institut v americkém Washingtonu. Jejich vakcína využívá modifikovaný šimpanzí adenovirus, který předá instrukce buňkám k vytvoření bílkoviny marburského viru.

Domů
Sdílet
Diskuse