Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vyzkoušej klub Refresher+ už od 0 Kč 😱
Magdalena Trajerová
11. října 2024 v 7:15
Čas čtení 0:49

Izraelská vojska ostřelovala tři základny mise OSN v Libanonu

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Izraelská vojska ostřelovala tři základny mise OSN v Libanonu
Zdroj: TASR/AP

Prozatímní jednotka OSN v Libanonu UNIFIL ve čtvrtek uvedla, že tři její stanoviště na jihu Libanonu byla ostřelována izraelskou armádou. Dva vojáci jsou zraněni, informovala agentura Reuters.

Jedním ze tří ostřelovaných stanovišť byla i pozorovací věž hlavního velitelství mise v obci Nakúra. Útok zranil dva vojáky z mise UNIFIL. Podle libanonských zdrojů oba patřili k indonéskému kontingentu. Zranění nejsou vážná, informuje agentura Reuters.

10. října 2024 v 15:52 Čas čtení 0:46 Pilot zemřel přímo během letu. Letadlo muselo nouzově přistát Pilot zemřel přímo během letu. Letadlo muselo nouzově přistát

Na základnu mise zaútočila izraelská vojska pomocí tanků, další dvě stanoviště, která jsou blíže hranicím, ostřelovali lehkými zbraněmi. Incidenty se podle agentury staly ve středu a ve čtvrtek.

Minulý týden zahájila izraelská armáda pozemní operaci v libanonské příhraniční oblasti, kde působí také jednotky UNIFIL. Izrael tvrdí, že tato akce je zaměřena na likvidaci vojenské infrastruktury libanonského Hizballáhu, jenž od loňského října ostřeluje severní část Izraele. Tato eskalace napětí vzbuzuje obavy o bezpečnost v regionu.

Mise UNIFIL, zahrnující více než 10 tisíc vojáků z různých států, má důležitou roli při monitorování situace. Nejpočetnější kontingenty tvoří vojáci z Indonésie a Itálie, z nichž každá země má přes tisíc příslušníků. Tato mise, zřízená k zajištění dodržování rezoluce 1701 Rady bezpečnosti OSN, byla ustanovena v roce 2006 po předchozí izraelské vojenské operaci proti Hizballáhu a snaží se o udržení stability v oblasti.

Domů
Sdílet
Diskuse