Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vyzkoušej klub REFRESHER+ už od 25 Kč během prvních tří měsíců 😱
Tereza Nemcová
dnes 16. prosince 2024 v 7:00
Čas čtení 0:39

Těmto potravinám se vyhni. Podle vědců oslabují tělo při boji s nádorovými buňkami

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Těmto potravinám se vyhni. Podle vědců oslabují tělo při boji s nádorovými buňkami
Zdroj: Unsplash / Jonathan Borba / volně k užití

Vyplývá to z nejnovější studie publikované v britském časopise Gut.

  • Vědci v nové studii zjistili, že nerovnováha mezi omega-6 a omega-3 mastnými kyselinami může mít vliv na schopnost těla bojovat proti nádorovým buňkám.
  • Podle výzkumu, publikovaného v časopise Gut, který vydává Britská gastroenterologická společnost, nadbytek omega-6 mastných kyselin ve stravě může omezit efektivnost protizánětlivých a protinádorových účinků omega-3.
15. prosince 2024 v 13:45 Čas čtení 0:38 Vyjadřování emocí u mužů se často vnímá jako slabost, vytváří se tím na ně tlak Vyjadřování emocí u mužů se často vnímá jako slabost, vytváří se tím na ně tlak

Citát: „V gastrointestinálním traktu dochází každý den k mutacím, které imunitní systém obvykle hned potlačí pomocí molekul nebo mediátorů z omega-3 mastných kyselin. Pokud máte tělo léta vystaveno chronickému zánětlivému prostředí vytvořenému nerovnováhou omega-6, věřím, že mutace se snáze uchytí a tělo s ní bude hůře bojovat,“ cituje CNN spoluautora studie, onkologického chirurga Timothyho Yeatmana.

Širší kontext: Tento problém se nejvíce projevuje u ultrazpracovaných potravin, které obsahují vysoký podíl omega-6, jako jsou smažená jídla a zpracované oleje. Významnou součástí stravy by proto měly být omega-3 mastné kyseliny, které se nacházejí v rybách jako losos, sardinky, nebo v oříšcích a semínkách, jako jsou lněná semena. Tyto kyseliny pomáhají regulovat zánětlivé reakce a snižují riziko poškození DNA, které vede k rakovině.

Domů
Sdílet
Diskuse