Vyplývá to z nejnovější studie publikované v britském časopise Gut.
- Vědci v nové studii zjistili, že nerovnováha mezi omega-6 a omega-3 mastnými kyselinami může mít vliv na schopnost těla bojovat proti nádorovým buňkám.
- Podle výzkumu, publikovaného v časopise Gut, který vydává Britská gastroenterologická společnost, nadbytek omega-6 mastných kyselin ve stravě může omezit efektivnost protizánětlivých a protinádorových účinků omega-3.
Citát: „V gastrointestinálním traktu dochází každý den k mutacím, které imunitní systém obvykle hned potlačí pomocí molekul nebo mediátorů z omega-3 mastných kyselin. Pokud máte tělo léta vystaveno chronickému zánětlivému prostředí vytvořenému nerovnováhou omega-6, věřím, že mutace se snáze uchytí a tělo s ní bude hůře bojovat,“ cituje CNN spoluautora studie, onkologického chirurga Timothyho Yeatmana.
Širší kontext: Tento problém se nejvíce projevuje u ultrazpracovaných potravin, které obsahují vysoký podíl omega-6, jako jsou smažená jídla a zpracované oleje. Významnou součástí stravy by proto měly být omega-3 mastné kyseliny, které se nacházejí v rybách jako losos, sardinky, nebo v oříšcích a semínkách, jako jsou lněná semena. Tyto kyseliny pomáhají regulovat zánětlivé reakce a snižují riziko poškození DNA, které vede k rakovině.