Lidé, u kterých se rozvine diabetes typu 2, čelí zvýšenému riziku některých z nejsmrtelnějších druhů rakoviny, včetně nádorů jater a slinivky. Největší nárůst je u žen, naznačuje výzkum. Pravděpodobnost vzniku rakoviny je u nich až pětkrát vyšší.
The Guardian informoval o novém výzkumu, ve kterém analýza zdravotních záznamů od 95 tisíc lidí zjistila, že riziko rakoviny slinivky břišní je téměř dvakrát vyšší a pravděpodobnost vzniku rakoviny jater dokonce až pětkrát vyšší u žen, kterým byla nedávno diagnostikována cukrovka 2. typu.
U mužů je riziko také přítomné, ale menší
Šance na rozvoj rakoviny vzrostly také u mužů. Diagnostika diabetu 2. typu je u nich spojená se 74procentním nárůstem rakoviny slinivky a téměř čtyřnásobným zvýšením rizika rakoviny jater v následujících pěti letech.

Menší účinek byl pozorován u rakoviny střev, přičemž riziko onemocnění bylo o 34 procent vyšší u žen a o 27 procent vyšší u mužů s nově vzniklým diabetem 2. typu ve srovnání s lidmi bez nedávné diagnózy diabetu.
Rakovinu způsobuje nejen obezita, ale také cukrovka
Předchozí studie se zaměřovaly především na obezitu ve spojení s rakovinou. Naznačovaly, že obezita zvyšuje riziko 13 typů rakoviny, z nichž mnohé jsou také častější u lidí s diabetem 2. typu. Nyní se vědci z manchesterské univerzity snažili zjistit, zda samotný diabetes zvyšuje riziko některých nebo všech druhů rakoviny.
„Diabetes a obezita jsou spojeny s podobnými typy rakoviny,“ uvedl jeden z výzkumníků, „náš výzkum zjišťoval účinek samotné cukrovky na rakovinu.“ Ve spolupráci s britskou Biobankou prozkoumali zdravotní záznamy 23 750 lidí s nově diagnostikovaným diabetem 2. typu a porovnali je s více než 70 000 lidmi bez diabetu.
Ne všechny druhy rakoviny související s obezitou však vzrostly s cukrovkou. Podle studie, která bude představena na Evropském kongresu o obezitě ve španělské Malaze v květnu, ženy s diabetem neměly větší pravděpodobnost vzniku rakoviny endometria nebo postmenopauzálního karcinomu prsu než ženy bez diabetu.
Více případů rakoviny kvůli většímu testování
Jedním z možných vysvětlení nárůstu diagnózy rakoviny krátce poté, co se u lidí zjistí cukrovka, může být jednoduše to, že pacienti podstupují více lékařských testů, které rakovinu mohou odhalit. Vědci z Manchesteru proto tento fakt zohlednili ignorováním případů hlášených do jednoho roku od diagnózy cukrovky.
Není jasné, jak může cukrovka způsobit rakovinu, ale vědci mají podezření na vysokou hladinu inzulínu, vysokou hladinu glukózy v krvi a chronický zánět. Pohlavní rozdíly mohou být způsobeny hladinami hormonů, citlivostí těla na účinky inzulínu nebo změnami tělesného tuku.
Jez vyváženě, omez alkohol a nekuř
„Nadváha a obezita způsobují nejméně 13 různých typů rakoviny. Svět kolem nás to ne vždy usnadňuje, ale udržovat si zdravou váhu a jíst zdravou a vyváženou stravu je jedním ze způsobů, jak snížit riziko rakoviny. Existují i další kroky, které mohou lidé podniknout, například nekouřit a omezit alkohol,“ vysvětluje Sophia Lowes z charitativní společnosti zaměřené na výzkum rakoviny Cancer Research UK.